Zamana ve depremlere direnen Batıayaz köprüsü!

 

HABER MERKEZİ

Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan Osmanlı dönemine ait Batıayaz Köprüsü, geçmişten izler taşıyarak hem zamana hem de yaşanan depremlere göğüs gererek günümüze kadar gelmeyi başardı.

“Tarihi eserler kenti” Hatay’daki Batıayaz Köprüsü, depremde kısmen hasar almış ve yürütülen restorasyon çalışmaları ile kısa bir süre önce Yaya trafiğine açılmıştı.

Musa Dağı’nın eteklerinde yer alan, genişliği 3,77 metre ve boyu 36,54 metre olan Osmanlı dönemi eseri, adeta göz kamaştırıyor.

Doğa harikası olan bölgede tarihi yapısıyla dikkat çeken köprü deprem öncesinde yüzlerce kişinin ziyaret ettiği bir bölge konumundaydı.

Son zamanlarda da bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar, “Özelikle yaz aylarında buraya çok fazla ziyaretçi gelir. Hepsi doğasına ve güzel temiz havasına bayıldıklarını söyler. Özelikle depremden sonra insanlar temiz hava alacak yer arar oldu. Burasıda doğasıyla ve tarihi dokusuyla çok güzel bir yerimiz” dediler.

Öte yandan Vakıflı, Kapısuyu, Çamlıyayla, Büyükoba, Ceylandere, Hıdırbey ve Batıayaz kırsal mahallelerini şehre bağlayan köprü geçmişte araç trafiğine de açık bir şekilde hizmet veriyordu. Ancak depremden sonra bu durum değişti ve böyle önemli bir eser sadece yaya trafiğine açıldı. Bu durum elbette mutlu olan vatandaşlar kadar tepki gösteren vatandalar da oldu.

Araç trafiğine kapatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Yolu uzatmak durumunda kalıyoruz. Öte yandan yeni yapılan yola henüz alışmadık. İstemsiz bir şekilde yolumuz köprüye dönüyor. Keşke yeniden araç trafiğine açılsa” dediler.

Son olarak tarihi yapıları korumamız gerektiğine de dikkat çeken tarih sever vatandaşlar ise, “Araç trafiğine kapatılması iyi oldu. İnsanlar araçlar yüzünden köprüde zaman geçiremiyordu. Sürekli bir trafik karmaşası yaşanıyordu. Öte yandan bunlar tarihi yapılarımız bu şekilde araç trafiğine açarak kullanmak onlara zarar vermek demek. Daha önce örneklerini yaşadık biliyorsunuz. Köprü kaç defa zarar gördü araçlar yüzünden. Bu en doğru karar oldu bizce. Umuyoruz Hatay’ın her bir tarihi bu şekilde korunur ve hak ettiği değeri alır” ifadelerine yer verdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir