Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay Havalimanı’nın yenilenme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Hatay Havalimanı inşaatı, planlamalara göre gelecek yıl bitecek. 4 alternatif alanda detaylı incelemeler gerçekleştirdiklerini ve en uygun alan” dedi.
AA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay Havalimanı’nın yenilenme çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Uraloğlu, AA muhabirine, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Afetle birlikte bölgede hasar gören yapıların onarımına hızla başladıklarını vurgulayan Uraloğlu, depremin büyük hasar bıraktığı illerin başında Hatay’ın geldiğini söyledi.
Uraloğlu, özellikle Antakya, Defne, Kırıkhan ve Samandağ’ın depremden en çok etkilenen ilçeler olduğunu, bu bölgelerde birçok yapının yıkıldığını ve birçoğunun da kullanılamaz hale geldiğini hatırlattı.
Hasar gören yapılar arasında Hatay Havalimanı’nın da olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Havalimanımızın bulunduğu alandaki faylanma ve zemin sıvılaşması nedeniyle kalıcı yüzey deformasyonları meydana geldi. 1-1,5 metreye varan kalıcı oturmalar görüldü. Pist ve çevresindeki alan da bu oturmalardan etkilenmişti. Deprem sonrasında yardım ve tahliye uçakları için hızlı bir şekilde gerekli çalışmaları yaptık ve pistimiz kısa süre sonra hizmet vermeye başladı” diye konuştu.
EN DOĞRU YER KENDİ BULUNDUĞU KONUM
Depremle zarar gören Hatay Havalimanı’nın yer tespitinin 1990’lı yıllarda yapıldığını aktaran Uraloğlu, burasını yenilemek için çalışmalar yaptıklarını, Topboğazı, Serinyol, İskenderun ve Amik Ovası olarak 4 alternatif alanda detaylı incelemeler gerçekleştirdiklerini ve en uygun alan olarak yine mevcut yerini belirlediklerini dile getirdi.
Vatandaşlar ise bakanın ısrarla “Doğru yer” demesine yine tepki göstererek, “Öncelikle depremin ardından işleyişinden şikayetçiyiz. Sağlıklı bir işleyişe sahip değil. Neden bir Antakyalı olarak direk gideceğim yere gidemiyorum? Neden başka bir şehre aktarma yapmak zorundayız? Bu durum bize ekstra maliyet olarak geri dönüyor. Örnek verecek olacaksam. Antalya gibi bir tatil şehrine gitmek istediğim zaman aktarmasız gidemiyorum. Ya da belli başlı tarihlerde uçabiliyorum. Neden? Neden bu işleyiş? Bir sene olacak hala şehirde ulaşım sıkıntısı çekiyoruz. Ayrıca konum olarak ısrarla doğru yerde olduğu söyleniyor. Neden her kış sular altında kaldı? Yeri ova ve geçmişte göl olan ve teknoloji ile kurutulan bir ova. Doğa intikamını sonunda alır” ifadelerini kullandılar.
HATAY HAVALİMANI BÜYÜK GÖVDELİ UÇAKLARIN İNİŞİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİLENİYOR
Uraloğlu, Hatay Havalimanı’nda inşaatın sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: “12 Ekim’de Hatay Havalimanı PAT sahaları onarımı ve gelişimi işine ait ihaleyi gerçekleştirdik ve 21 Kasım’da yapım çalışmalarına başladık. Yenilenen Hatay Havalimanı inşaatı, planlamalara göre gelecek yıl bitecek ama öne almaya çalışıyoruz. Burası depremlerden etkilenmeden hizmet verecek ve bölgede uçuş trafiği artacak. Yapılan çalışmalarla havalimanımız ayrıca su taşkınlarına karşı da korunacak. Havalimanına 45 metre genişliğinde geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde 3 bin metrelik ilave yeni bir pist inşa edeceğiz. 2 bin 720 metre uzunluğunda yeni paralel taksi yolu, 2 hızlı çıkış ve 4 bağlantı taksi yolu yapacağız.”
Apron ve çevre güvenlik yolunun da yenileneceğini vurgulayan Uraloğlu, yeni ısı merkezi, regülatör binaları, nöbetçi kulübeleri ve çevre düzeni imalatlarının da yapılacağını anlattı.
Bakan Uraloğlu, deprem bölgesindeki vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaların hızla devam ettiğine dikkati çekerek, ülkedeki köprü, otoyol ve demir yollarının da depreme dayanıklı hale getirilmesi için projelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.
HAVALİMANINDA YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞ YAPILIYOR
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da yapılması planlanan yatırımlar hakkında yazılı basın açıklamasında bulunmuş ve Havalimanı konusuna değinmişti.
Kara yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; “Yatırımlarda en çok dikkat çeken başlıklardan bir tanesi, Hatay Havalimanı’nda yapılacak onarım çalışmalarıyla ilgili. Hazırlanan tablo ve cetvellerde, havalimanında PAT sahalarının; yani pist, apron ve taksi hatlarını içeren, 2 milyon metrekarelik bir alanın onarımı için, 12 milyar lira bütçeli bir proje hazırlandığı görülüyor. Uygun olmayan bir zemine inşa edilmiş ve yıkılmış bir havalimanını yeniden aynı yere yapmanın ne kadar akıl dışı olduğunu, daha önce her fırsatta dile getirmiştik. Şimdi öğreniyoruz ki bu yanlış projenin tamamlanması ve Hatay’ın havalimanına kavuşması için 2026’ya kadar beklememiz gerekecek. Zira 2024 yılında 4 milyar liralık, yani bütçenin 3’te 1’i oranında bir harcama gerçekleşecek. Kısacası, yanlış üstüne yanlış yapılıyor.”
KİME İNANMAMIZ GEREKİYOR?
Bütün bu açıklamalar üzerine kafalarının karıştığını aktaran bazı vatandaşlar ise, “Kime inanmamız gerekiyor? Bakan geliyor ısrarla doğru yer diyor, Milletvekillileri ve STK’lar ise yanlış olduğunu vurguluyor. Artık ortak bir noktada buluşun ve bizleri de rahatlatın. Sonuç olarak havalimanı bizim kalbimiz olduğunu bu depremde en yakından gördük. Bize ulaşmanın tek yolu hava yoluydu ve oda aksamaya uğradı. Bir daha böyle bir felakette bunu yaşamak istemiyoruz” dediler.