Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Antakya, Defne, Samandağ ve Kırıkhan’da enkaz kaldırma çalışmalarında sona yaklaşıldığını ve yıkılacak binaların çoğunun yıkıldığını söyledi.
HABER MERKEZİ
6 Şubat depreminden sonra insanların yaşadıkları dramı en aza indirmek ve başta Antakya olmak üzere Defne, Samandağ ve Kırıkhan’da yıkılan binaların enkazını temizlemek yanı sıra yıkılacak binaları yıkmak için harekete geçen ekipler, 9 ay içinde azımsanmayacak bir yol aldı.
Depremden hemen sonra yapılan tespitlere göre Hatay ili genelinde Acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı toplam 79 bin 150 bina vardı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte enkaz kaldırma çalışmalarının hız kazandığı kentte, vatandaşlar araziye dönen işlek caddeleri tanıyamaz hale geldi.
İl genelinde iyileştirme, ihya ve inşa çalışmaları kapsamında şu ana kadar yapılan faaliyetlerden bahseden Vali Mustafa Masatlı, yıkılması ve enkazı kaldırılması gereken 267 bin bağımsız bölümden oluşan toplam 80 bin binanın, yıkım ve enkaz kaldırma işlerinde sona yaklaşıldığını belirtti.
297 bin hak sahibi vatandaşın olduğunu ve müşterek hak sahipliği düşüldüğünde bu sayının 240 bine indiğini belirterek 1970’den 6 Şubat’a kadar Ülke genelinde meydana gelen tüm afetler sonucu ortaya çıkan hak sahipliği toplamının, ilimiz kadar etmediğini vurguladı. Afetin ilimize verdiği hasarın boyutunun ne denli büyük olduğunu ortaya koymak için bu verinin bile tek başına yettiğini ifade etti.
Depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü ve buna rağmen okulların açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini belirten Vali, deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin insanımızın geri dönüşünün sağlanılmış olduğunun altını çizdi.
Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde enkaz kaldırma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne dikkat çeken vatandaşlar, “Bilebildiğimiz kadarıyla Kırıkhan ilçesinde de enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Ancak yoğunluklu olarak Antakya’da çalışmalar sürüyor. İnşallah söz verildiği gibi Aralık ayında bu iş biter. Diye temenni ediyoruz. Fakat bu yıkımların aylar öncesinden bitmiş ve şehrin planlamasına başlanmış olmalıydı. Şehirde ulaşım sıkıntısı, su sıkıntısı ve daha sosyal alanda çok sayıda sıkıntı devam ediyor. Yıkımlara ağırlık verildiği gibi şehrin normal işleyişine dönülmesi içinde planlamaların hızlı bir şekilde faaliyete sunulması şart. Biz şehrimizi artık toparlanmış görmek istiyoruz. Her yer boş arazi ve yıkık dökük binalarla çevrelenmiş. Bu durum içimizi karartıyor” siteminde bulundular.
Kenti tanımakta güçlük çektiğini ifade eden vatandaşlar, “Enkazlar kaldırılıyor ama maalesef şehri tanıyamaz olduk. Cadde ve sokaklar çok karışık. Her geçen gün şehirdeki boşluk giderek büyüyor. Bu içimizi daha da acıtıyor. Enkaz yığınına dönen şehirde şimdi de koca bir boşluk oluştu. Enkazı toplanan yerler tanınmaz hale geldi. Bulunduğumuz noktanın neresi olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu acı verici bir durum. Kent hayatının merkezi olan cadde ve sokaklar yerini sessiz meydanlara bıraktı. Boşluklar çoğaldıkça felaketin boyutu gözler önüne seriliyor. Daha acısı gün geçtikçe insanlar burada hayatın normale döndü sanıyor ama biz 9 ay sonra enkaz yığınlarından iki tane cansız beden çıkardık. Bizim eskisi gibi normale dönmemiz mümkün değil. Eleştiri yapılırken ya da bir şeyler ifade edilirken defalarca düşünsünler çünkü çok hassas bir durumdayız” dediler.