HABER MERKEZİ
Hatay’ın hamarat kadınları yeşil alanlarda kendiliğinden yetişen yenilebilir otları toplayarak, börek yapıyor.
Kadınlar, semiz otu, gömeç ve ıspanak gibi tencerede kavrularak yenilebilen ot çeşitlerini bu defa odun ateşinde börek yaptıklarını söylediler.
Topladıkları ot çeşitlerini iyice yıkadıktan sonra tencere de doğal zeytin yağı ve kuru soğanla kavurduklarını aktaran Kadınlar, “Labada, ebegümeci, ısırgan otu gibi otlar aslında doğadan gelen şifalı otlardır. İster ayrı ayrı isterseniz de birlikte pişirebilirsiniz. Bu şifalı otlar sadece kavrularak da tüketilmiyor. Zeytinyağlı yemeği de yapılıyor. Hatta aynı ıspanaklı börek gibi ya da pide içi olarak ta kullanılıyor. Hatay’da hemen hemen her sofrada yer alan bu otlar sadece kış mevsiminde yetişiyor. Kışın burada çok sık tüketilen bu otlar, çok sayıda işlemden geçiyor. Önce ot çeşitlerini iyi tanımak ve bilek gerekir. Her ot yenmez. Bu otları topladıktan sonra çok güzel yıkanması gerekir. Güzelce yıkadıktan sonra belli kalınlıkta doğranır ve soğan ile kavrulur. İsteğe göre içine bahar ve çökelek koyulur. İç harç tamamen damak zevkine kalmıştı. Daha sonra börek yapılacaksa hamuru hazırlanır, tandırı ya da sac ateşi yakılır. Hamur oklava ile açılır, içine iç harç koyulur ve odun ateşinde pişirilir. İsteğe göre bazı kişiler fırtına da gönderiyor. Ama odun ateşinde pişen böreğin tadı başka oluyor” dediler.
Yapılan ot yemeklerinin faydalarından söz eden kadınlar, bolca protein ve C vitamini bulunduran aynı zamanda iltihap önleyici ve balgam söktürücü etkilerinin de bulunduğunu aktardılar. Bulunan bu ot çeşitlerini muhakkak kış mevsiminde tüketmek gerektiğinin de altını çizdiler.
Yemeğin faydalarını sıralayan kadınlar, “Gömeç, protein ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Diş sağlığını korurken, ağız yaralarını iyileştirir. Göğsü yumuşatır, boğaz ağrısını hafifletir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketilen gömeç veya gömeç çayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Tıpkı hindiba gibi bağırsak sorunları ve mide rahatsızlıkları üzerinde şifalı etkilere sahiptir. Taze gömeç yapraklarından hazırlanan lapa, yara ve çıbanların ağrısını dindirir. Gömeç çayı göze kompres şeklinde uygulandığında, göz kuruluğunu ortadan kaldırır” ifadelerini kullandılar.