Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, basın açıklaması yaptı..
ÖZKAN BAKKAYLI
“76. Verem Eğitimi Ve Farkındalık Haftası dolayısıyla Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, basın açıklaması yaptı.
Başkan Hasan Etiz, gazetecilere yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Tüberküloz (Verem) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen ve iyi tedavi edilmediğinde yüksek oranda öldürücü olabilen bir hastalıktır. Kalıtsal yolla taşınmayan bu hastalık tüm Dünya’da ilk on ölüm sebebi arasındadır. DSÖ’nün Dünya genelinde 2020 yılı tahmini tüberküloz insidansı yüz binde 127’dir. Kayıtlı vaka insidansı Ülkemizde yüz binde 10.5, İlimizde ise yüz binde 8 dur. 2021 yılında Dünya’da 10.6 milyon kişi bu hastalığa yakalanmış ve 1,6 milyon kişi ölmüştür. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz karşılanmaktadır. Kronik ve bulaşıcı hastalıklar birey ve toplumda sağlık kaybının yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmaktadır. 2018 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca tüberküloz hastalarına ilaçlarını düzenli kullanmaları şartıyla aylık para yardımı verilmeye başlanmıştır. Derneğimizce yaptığımız ekonomik ve sosyal destekler de devam etmektedir.
TÜBERKÜLOZDA BULAŞMA
Tedavi başlanan hastalarda bulaşma yaklaşık 3 haftada kaybolmaktadır. Hastalar bulaştırıcı oldukları üç haftalık sürede cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır Hastaların bulunduğu ortamları havalandırmak ve güneşlendirmek bulaşmayı çok azaltır. Plasentayla ve anne sütüyle bebeğe geçmez. Tüberküloz basiliyle karşılaşma sonucu gelişen enfeksiyon, hemen yada vücut direncinin düştüğü ileriki dönemlerde aktif hastalık gelişimine yol açabilir. 2-3 haftadan uzun süren öksürük şikâyeti olan veya akciğer bulguları antibiyotik tedavisi ile düzelmeyen hastalarda tüberküloz araştırılmalıdır. Verem hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler veya beyin zarlarıdır. Hastalık genel olarak halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece ateşi ve terlemesi ile kendini gösterir. Ardından öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı gibi akciğer bulguları görülür. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır, ölüme neden olabilir.”