HABER MERKEZİ
Kent genelinde esnaflık yapan pazarcılar artan hayat pahalılığı ile sebze ve meyvede yaşanan fahiş artışlardan dolayı şikayetçi. Vatandaşlar ise artan hayat pahalılığı sebebiyle semt pazarlarına yanaşılmadığını ifade ediyor.
Pazarcılar, komisyoncudan aldıkları sebze ve meyvelerin üzerine fazla bir fiyat eklemediklerini belirtirken, “Vatandaşlar zannediyor ki biz 5 liraya alıp 30 liraya satıyoruz. Oysaki komisyoncu belirliyor pazardaki ürünleri. Bizler 30 liraya aldığımız bir ürünün üzerine en az 5 en fazla 10 lira fiyat farkı ekliyoruz. Pazarcıda artık kazanamıyor, geçinemiyor. Evimize zar zor ekmek götürüyoruz” siteminde bulundular.
Sebze ve meyve tezgahlarındaki fiyatlar sebebiyle vatandaşla sık sık tartışmaya girdiklerini ifade eden pazarcılar, vatandaşın cebini ve sofrasını düşündüklerini ancak onların elinde olan bir durumun söz konusu olmadığını belirttiler.
Son olarak pazarcılar, “Artık bizlerde eskisi gibi geçinemiyoruz. Komisyoncu pahalıya satıyor biz yine vatandaşın cebini, sofrasını düşündüğümüz için daha uyguna satmaya çalışıyoruz. En az 5 en fazla 10 lira üzerine fiyat koyuyoruz sattığımız ürünün. Ürün akşam pazarına kaldıysa alış fiyatından veriyoruz ama yine de müşteriyi memnun edemiyoruz. Vatandaşlar artık sebze meyve alamıyorlar. Tezgâha bakıyorlar inceliyorlar ama almadan gidiyorlar ya da az alıyorlar. Eski Pazar görüntülerinden eser kalmadı. Ne o kalabalık günler kaldı ne de Pazar arabası ile gezen. Bir iki torba bir şey alan pazardan kaçıyor. Eskiden Pazar demek uygunluk demekti. Şimdi süper marketler ile yarışıyoruz. Artık vatandaşta, pazarcıdan gelen zamlara alıştı” dediler.
VATANDAŞLAR FİYATLARA İSYAN EDİYOR AMA…
Semt pazarına evi için sebze ve meyve alışverişi yapmaya gelen vatandaşlarda, artan hayat pahalılığı yüzünden isyan ediyor.
Vatandaşlar, “Pazarı boydan boya geziyoruz gördüğümüz ürünün daha uygun etiketlisini bulabilmek için. Bir de tarım faaliyetinin yüksek olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Birçok ürün ilimizde yetişiyor ama buna rağmen pahalı. Eskiden semt pazarları ucuz olurdu marketteki ürünler pahalı olurdu ama artık aradaki fark giderek azaldı. Bir tencere yemek pişirmenin maaliyeti artık en az 100 lira oldu. Nasıl geçineceğiz bilmiyoruz. Üreticinin sayısı azaldığı için girdiler çok yüksek. Bir traktörün mazotu 40 liraya dayandı. En vasıfsız işçi günlük 500 lira alıyor. Gübreye, elektriğe ve suya gelen zamlar üreticiyi etkiliyor. Fakat bu yükselişi yapan yine üretici değil arada olanlar. Üretici de tüketici de hep mağdur” dediler.