Üretimin sürdürülebilir olması için her şeyi yaptık!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bizler de Bakanlık olarak üretimin sürdürülebilir olması için her şeyi yaptık” dedi. Üretici ise, “Depremden bu yana hala kan ağlıyoruz. Üretici değil tarla sahipleri destekleniyor” siteminde bulundular. 

DİLEK AKKAYA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesinde 43 bin 317 küçükbaş, yaklaşık 549 bin kanatlı hayvan kaybını karşıladıklarını belirterek büyükbaş hayvan dağıtımının tamamının gerçekleştirildiğini belirtti.

Yumaklı, Kırıkhan’daki hayvan pazarında, 6 Şubat depremlerinde hayvanlarını kaybeden üreticilere büyükbaş dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, bulundukları toprakların tarımsal üretim anlamında her zaman Anadolu’nun ihtiyacını karşılamak üzere var olmuş bereketli topraklar olduğunu söyledi. Bu toprakların 6 Şubat depremleriyle elim olayla anıldığını aktaran Yumaklı, ancak o halde bile buralarda üretime devam eden üreticilerin olduğunu aktardı.

Depremin ilk anından itibaren bütün güçleriyle devletin ve hükümetin depremzedelerin yanında olduğunun altını çizen Yumaklı, “Bizler de Bakanlık olarak üretimin sürdürülebilir olması için her şeyi yaptık. Bunları birçok kereler söylediğimiz için tekrar etmeyeyim ancak çok önemli bir husus vardı, bugün de burada olmamızın gerekçesi Sayın Cumhurbaşkanımız bize ve bütün kamuoyuna ‘depremde hayvanlarını kaybeden vatandaşlarımızın bütün bu kayıpları birebir karşılanacak’ diye söyledi ve bize de bu talimatı verdi. Biz bu geçen süre içerisinde 43 bin 317 küçükbaş hayvanının deprem bölgesindeki kayıpları olan vatandaşlarımıza dağıtımını tamamladık, yaklaşık 549 bin kanatlı hayvan kaybı vardı, onları da karşıladık. 26 bin 318 arısıyla beraber kovanı temin ettik, büyükbaş hayvan kaybı vardı yaklaşık 5 bin 408 adet, bunların da bir bölümünü peyderpey tamamladık. Bu pazar gününe kadar tamamını vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız” dedi.

İLK KEZ BİZİM ÜLKEMİZDE UYGULAMAYA GEÇECEK

Yumaklı, “Elbette biz üreticilerimizin üretimi sürdürebilmesi için birçok şey yapıyoruz. Resmi Gazete’de yayınlandı, Mesela gelir koruma sigortası. Yani buğday eken üreticilerimizin makarnalık ve ekmeklik buğdayla alakalı eğer poliçe yaptıkları, sigortaladıkları bedel piyasa fiyatından daha yüksekte kalır ise yani piyasa fiyatı düşerse o poliçeyle onları karşılayacağız, bu dünyada uygulaması olmayan, ilk kez bizim ülkemizde uygulamaya geçecek bir husus. Bunun gibi birçok uygulamamız var. Tek isteğimiz var, bu eli öpülesi, her şeye rağmen üretime devam eden üreticilerimizin üretimine devam etmesi ve bu bereketli toprakların önce Anadolu’yu, ondan sonra da ihtiyacı olan diğer coğrafyaları doyuracak, onların gıda ihtiyacını temin edecek üretimi yapabilmeleri” dedi.

Yapılan açıklamanın üzerine ise üreticiler, “Büyük üreticileri destekledikleri doğru ancak aile içinde kendi çapında üretim yapanlar ne yazık ki en büyük darbeyi yiyenler oluyor. Bizlerin toprağı yok, kiraya aldığımız topraklar üzerinde üretim yapıyoruz. Bu tarz afetlerde ne yazık ki gerçek üretici değil toprak sahibi varlığına varlık katıyor. Biz tükeniyoruz. Kimsenin bizi gördüğü yok. Bu konuda bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Gerçekten üretenler bu haklardan yararlansın. Toprağı olan zenginler değil. Senelerdir aynı sorundan mustaribiz” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir