Üretim İyileştirir!

 

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum (SEECO) Projesi kapsamında hayata geçirilen Altınözü Üretim İyileştirir Geçim Kaynağı Tesisi’nde Endüstriyel Mutfak ve Güzellik Salonu açıldı.

Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Kooperatifi (HAZEK) içerisinde hizmete giren tesisin açılış törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve eşi Esra Masatlı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ile üreten kadınlar ve davetliler katıldı.

Deprem sonrası Dünyanın en büyük iyileştirme projesinin ilk adresinin Hatay olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Masatlı, “Bizler kadınlarımızı tekrar hayata kazandırmak, onları ayağa kaldırmak için çalışmalara başladık. İlk önce afette zarar gören 35 kadın kooperatifimizle temas kurduk. Devamında da kadın kooperatif sayımıza 5 tane de biz ekleyerek 40 kooperatife ulaştık. Kadın kooperatiflerimizle çıktığımız bu yolda tematik toplantılar gerçekleştirdik. Girişimcilik, pazarlama ve yeniden üretime dahil olmak için neler gerekiyorsa bunu başta Antakya ve İskenderun ilçemizde olmak üzere eğitimlerini verdik. Biz şunu çok iyi biliyoruz; kadınlarımız hayata dönmeden şehrimiz hayata dönmeyecek. Kadınlarımız üretime katılmadan biz toplumsal ölçekte, orta kesimde üretimi tesis edemeyiz. O bakımdan bizler de bu tür çalışmaları kıymetli ve değerli görüyoruz” dedi.

Öte yandan Masatlı, HAZEK Kooperatifi’nin de kentin örnek kadın kooperatifi olduğunun altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek de deprem illerinde kadınların girişimcilik ruhlarını desteklemek için imkânların seferber edildiğini söyledi.

Tesis sayesinde Hatay’ın yöresel ürünlerinin daha geniş kitlelere ulaşacağını belirten Şimşek, “HAZEK Kooperatifi bu zorlu koşullar içerisinde iyileşmenin yolunun dayanışma içerisinde çalışmaktan geçtiğini bizlere gösterdi. Projemizde kooperatifimiz için Hatay’da en büyük endüstriyel mutfağı kurduk, üretim sürekliliğinin sağlanması, ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşması için destekler verdik. Belediye ve kooperatifin proje yazma ve uygulama kapasitesini güçlendirdik. Bu tesiste yöresel ürünlerimizi değerlendirmek, işleme ve paketleme süreçlerini modernize etmek ve nihayetinde Hatay’ın eşsiz lezzetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için çalışıyoruz. Hatay’ın yerel ürünleri, burada dayanışmayla, emekle ve inançla üretiliyor. Hatay’ın sofrası zincir marketlerle tüm Türkiye’ye açılıyor” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger de sosyal girişimcilik ve üretim sayesinde depremden etkilenen kadınların yaşamlarının normale döneceğine inandıklarını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir