İzmir, ender görülen soğukları yaşıyor bu günlerde. Gökyüzü berrak. Yaz mavisi bulutlar, pırıl pırıl güneş aldatıyor insanı. Gökyüzünün onca ihtişamına karşın, sinsi bir ayaz insanın iliklerine dek işliyor. Böyle günlerde evde oturup kitaplıklarımı gözden geçiririm. Radyodan- TRT 4- yükselen şarkılar ve türkülerle anılarla gerçek yaşam arasında gelgitler yaşarım. Saat başı dinlediğim haberlerle Doğu Anadolu, Anadolu insanıyla daha bir üşürüm.
Günlerden Pazartesi, 23 Ocak, okullar tatil. Gazeteleri okudum. Kapının zili çalındı.. Diyafonda postacının, gazeteler, dergiler geldi, diyen sesi, evin içinde yankılandı. Gelenler arasında iki tane de Bartın Ekspres vardı. Okuma önceliğini kuskusuz onlar aldı. Gazeteyi elime alınca, ne havanın soğuğu ne de radyodaki şarkının, türkünün hükmü kalmıştı. 6 Ocak tarihli Ekspres’i gazeteyi açtım. “ Vali’ye hüzünlü veda” başlığı ilgimi çekti. Vali Sayın Ali Güngör’ün Erzincan’a atandığı haberini ayrıntılarına dek okudum. Fotoğraflarda tanıdık yüzler. Bartın Kitap Fuarından tanıyordum Sayın Ali Güngör’ü. Halk ve bürokratlarca seviliyordu. Devlet memuru olunca yer değiştirmeler de doğaldı.
Gazeteyi en küçük ayrıntılarına dek okudum. Sevgili Arif Üçler’in Güncel’i, Sadi Çınçın’ın Gündem’iyle Bartınla, Bartınlılarla ilgili yorumları, haberleri okuyorum. Çok da hoşuma gidiyor. Başkanımız Rıza Yalçınkaya’nın gülümseyen yüzünü gazetede görmek beni mutlu ediyor.
17 Ocak tarihli Ekspres gazetesinde okuduğum başlıkla” İsa Küçük Dönemi” bu kez Marmaris’in güneşi, sıcaklığı sardı odayı. Bulunduğum yerden ufuk çizgisine dek bir gökkuşağı uzandı. Kelebekler, arılar, bahar böcekleri gökkuşağına ayrı bir renk kattılar. Şaşırdım, sevindim, mutlu oldum. Bartın’a atanan Vali Sayın İsa Küçük’ü Marmaris’ten tanırdım. Marmaris’te kaymakamlık görevini sürdürürken tanışmıştım. Bizim tanışıklığımız kitap, kültür, sanat yoluyla oluyor.
5- 6 yıl önce Marmaris Milli Eğitim Müdürü Ramazan Kılıç, ilçede kitap fuarı yapmaya başlamıştı. Kitap günlerinde kendisine en büyük destek Sayın İsa Küçük’ten geliyordu. Sanat, kültür olaylarını var gücüyle destekliyordu. Gördüğüm kadarıyla alçakgönüllü, insana değer veren, dost canlısı yanlarıyla tanımıştım Sayın İsa Küçük’ü. Kitap günlerinde etkinliklere katılır, sanatçıları yalnız bırakmazdı. Katılanlara katılım belgelerini kendisi verirdi. Karikatür yarışmasında ödül alanlara, ödüllerini verirken yaşadığı mutluluğu gözlerden kaçmazdı. Akşamları fırsat buldukça yazar ve şairlerle birlikte olurdu. Marmaris Kitap Fuarına katılan tüm sanatçıların gönlünde ayrı bir yeri vardır. “ İlçemize gelip bizleri onurlandırdınız, mutlu ettiniz.” Sözlerini hangi yazar, şair dostumuz unutabilir ki…
Bizler de, keşke tüm yöneticiler böyle olsa, demekten kendimizi alamazdık. Ben yılda bir iki kez Bartın’a gelen biri olarak Sayın İsa Küçük’ün Bartın’a atanmasına çok sevindim. Halkla kaynaşacağına, Bartın’a büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Çünkü Marmaris’teki çalışmalarını, başarılarını biliyorum. Marmarisliler daha iyi biliyorlar… Hoş geldiniz Sayın Vali İsa Küçük.
Gazeteyi ilanlarına dek okudum. İlan dedim de, yerel basını yaşatan reklam ve ilan gelirleridir. Esnaf olsun, tüccar, serbest meslek sahipleri reklam vermeyi alışkanlık haline getirmeliler. Anadolu basınındaki sıcaklığı büyük holding basınında bulamıyorum. Onlardaki içtenlik, sıcaklık büyük gazetelerde yok. Yerel basının arkasında holdingler, para babaları olmadığı için onların yaşaması reklamlara dayanıyor. Her zaman yanınızda olan sıcak sıcacık buram buram içtenlik kokan şehir gazetelerinden bunu esirgemeyin. Taşrada gazete işi yürek işidir. Mangal gibi yüreği olanlar bu işe soyunur. Bu bir sevda, gönül işidir. Şunu da çok iyi biliyorum ki, çoğu taşra gazetesi bir çıkar beklemeden gazeteciliğini sürdürür. Gazetecilik bir sevdadır. Hiçbir engel tanımaz. Evini, arabasını satıp gazeteciliği sürdüren insanları da tanıdım…
Hava buz gibi İzmir’de. Ne yapılır bu havada. Elim albümlere uzandı. Marmaris kitap fuarından unutulmaz kareler karşımdaydı. Sayın İsa Küçük’ün fotoğrafları. Bizlerle oturmuş söyleşiyor. Çocuklara ödüllerini veriyor. Açılış konuşması yapıyor. Dünyanın en güzel köyü olan Selimiye köyünde, deniz kenarındayız. Karede halk müziği sanatçısı Atilla İçli de var…
Bu soğuk havada İzmir’den, Sayın Valimiz İsa Küçük ve Bartınlılara sıcacık selamlar gönderiyorum.