Ulaştırma Altyapı Bakanı A. Uraloğlu; Hatay havalimanında 2026 yılı baharına kadar çalışmaların süreceğini, tesisin 2,5 yıl daha kapalı olacağını açıkladı.
HABER MERKEZİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu asrın felaketinin etkilerini ortadan kaldırmak için aralıksız çalışmalara devam ettiğini, Hatay havalimanı başta olmak üzere birçok konudaki gelişmelere işaret etti.
Uraloğlu , “Hatay’ın ekonomik ve sosyal yaşamına darbe vuran Hatay havalimanının depremde gördüğü zarar üzerine hizmet dışı tutulması uygulaması önceden açıklandığı gibi 6-8 ay değil, yaklaşık 3 yıl 4 ay sürecek. Yani 10 aydır kapalı olan Hatay havalimanı 2,5 yıl daha kapalı olacak” dedi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan çalışmaların ardından havalimanının çok daha büyük depremlere dayanıklı hale getirileceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Depremden etkilenen Havalimanımızın bulunduğu alandaki faylanma ve zemin sıvılaşması sebebiyle kalıcı yüzey deformasyonları ve 1-1.5 metreye varan kalıcı oturmalar görülmüş, Pisti ve çevresindeki alan bu oturmadan etkilenmişti ama deprem sonrasında öncelikle insani yardım ve tahliye uçaklarının kullanımına açmak üzere gerekli çalışmaları hızla yaparak pisti en kısa sürede hizmete açtık. Sonrasında da bir daha benzer depremler yaşanması halinde dahi hasar görmeyecek şekilde altyapının inşası için gerekli çalışmaları başlattık” ifadelerini kullandı.
Hatay hava limanı ile ilgili 12 Ekim’de PAT sahaları onarımı ve gelişimi işe ait ihaleyi gerçekleştirdiklerini, 21 Kasım’da da yapım çalışmalarına başlandığı bilgisini veren Bakan Uraloğlu şöyle devam etti: “Şimdi yeni Hatay havalimanımızı da zemin taşıma gücünün artırılmasını sağlayacak yüksek ve geçirimsiz bir dolgu üzerine inşa edecek, aynı zamanda 14 kilometre uzunluğundaki çevre güvenlik duvarını yeniden inşa ederek havalimanının bulunduğu alanı sel taşkınlarından koruyacağız. Böylece az önce de belirttiğim gibi ne taşkın ne de depremler artık havalimanımızı etkileyemeyecek. Projemiz kapsamında; PAT sahalarının uygun bir kota getirilerek drenaj sistemi ile yenilenmesi, ayrıca mevcut binaların güçlendirme ve onarım işlerinin yapımını planlıyoruz. Terminal, Teknik Blok Kule, İtfaiye Binası, Kuvvet Santrali, Lojman ve Garaj Binalarını güçlendireceğiz. 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre genişliği ile geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde pist yenileyeceğiz. 2720 metre uzunluğunda yeni paralel taksi yolu, 2 adet hızlı çıkış ve 4 adet bağlantı taksi yolu inşa edeceğiz. Apron ve çevre güvenlik yolunu yenileyeceğiz. Yeni ısı merkezi, regülatör binaları, nöbetçi kulübeleri ve çevre düzeni imalatlarını da yapacağız. Tüm bu çalışmalarımızı 2026 yılı ilk çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.
EN DOĞRU YER KENDİ BULUNDUĞU KONUM
Hatay havalimanı yerinin yanlış olduğu ile ilgili eleştirilere cevap veren Bakan Uraloğlu, “Hatay Havalimanı’nın yer tespiti de belirtilen kriterler dikkate alınarak 1990’lı yıllarda yapılmıştır. Topboğazı, Serinyol, İskenderun ve Amik Ovası olarak tespit edilen dört alternatif alan üzerinde yapılan detaylı incelemeler neticesinde en uygun alanın, Amik Ovası alternatif olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yeniden yapılan incelemeler neticesinde de havalimanının yerinde bir yanlıştık tespit edilmemiştir” şeklinde konuştu.
DOĞRU YER İSE NEDEN HASAR ALDI?
Bakanın açıklamalarına tepki gösteren vatandaşlar ise, “Madem en doğru yer neden depremde hasar aldı? Aldığı hasar yüzünden bizler 10 aydır Adana-Hatay arasında mekik dokuyoruz. Hepsini geçtim havalimanı hasar gördüğü için bizler havadan yardım desteği alamdık. Çünkü yardım uçaklarının inebileceği bir pist yoktu. Aynı hataların tekrar yapılmasını istemiyoruz. Sadece bunu bizde değil birçok kişi ve STK temsilcileri dile getirmişti. Arık bu eleştirilere kulak asılsın. Bu şehre laf olsun diye işler yapılmasın. Sağlam ve işimize yarar olsun” ifadelerini kullandılar.