BÜLENT KAVUK
32 sene önce bir arkadaşıyla başladığı çiçekçilik işini büyüten İsa Kavani, eşiyle birlikte kendi markalarını oluşturdu.
Bir arkadaşının önerisi ile çiçekçilik yapmaya başladığını aktaran İsa Kavani, çiçekçilik işini yapmak için üniversite öğrenimini yarıda bıraktığını söyledi.
Yaptığı işin baba mesleği olmadığını ve Uluslararası çiçek eğitimi alarak kendini geliştirdiğini vurgulayan Kavani, “32 yıl önce öylesine başladığım mesleğe kendi markamı kurarak devam etmek beni çok mutlu ediyor. Markamızın ismi ‘Sİbelisa’ eşim ve benim ismimden oluşan bir marka. Bu işi çok severek, bilerek her gün öğrenerek yapıyorum. Senelerde geçse öğrenmeye devem ediyorum. Eğer yerimizde sayarsak keyifli bir iş olmaktan çıkar ve sıkılırım. Haliyle gelen müşterilerime de güzel bir hizmet vermem” dedi.
Uluslararası çiçek eğitimi aldığını aktaran Kavani, kütüklerde çiçekler işlediklerini ve doğayı doğada kullandıklarını söyledi. Her evde çiçek olması gerektiğini vurgularken, amaçlarının çok satış yapmaktan çok insanlara yaptıkları işleri göstermek olduğunu sözlerine ekledi.
“MARKETLERDE ÇİÇEK SATIŞLARI BİZE İŞ POTANSİYELİ YARATIYOR”
Kavani, “Marketlerde çiçek satış hedefi farklıdır. Mesela çiçeğe ihtiyacınız yoktur fakat markette çiçek gördüğünüzde alma algısı yaratılır ve alırsınız. O çiçeğe bakmak ve yaşatmak için çiçekçinin yanına gidersiniz. Çiçekle ilgili soru sormaya başlarsın, çiçeği yaşatmaya çalışırsın. Eğer benim sana verdiğim bilgilerden memnun kalıp çiçeği büyüttüysen ikinci çiçeği almaya markete değil bizim yanımıza gelirsin. Market satışları böylelikle bize iş potansiyeli yaratır.”
Devamında insanların rahatlık açısından internet üzerinden alışveriş yapmaya başladığını söyleyen Kavani, gittikçe küçülen işletmeler haline geldiklerini hatırlattı.
“İNTERNET SİTELERİNDE YAPILAN SATIŞLARA POZİTİF BAKIYORUM”
“Bazı internet platformlarında yapılan çiçek satışlarına pozitif bakıyorum. Bizim işimizi kolaylaştırdıklarını düşünüyorum. Fakat diğer meslektaşlarımıza sorsanız buna tam tersi cevap verebilirler. Şöyle düşünün benim tasarlamadığım ürünü o tasarlıyor ve müşteri bana internette gördüğünden istediğini söylüyor. Bizim internet sitesi açma gibi bir şansımız olmadığı için oradaki resimlerle insanlar bize ulaşmaya çalışıyor. Bir diğer konu şu fiyat politikası, insanlarda ucuz algısı yaratıyor aslında ucuz değil. Sadece fotoğraf pazarlıyor onlar” dedi.