Tuzlu yoğurt kazanlarda kaynıyor!

ALİ ZAN

Hatay mutfağının lezzetlerinden olan Antakya tuzlu yoğurdu kazanlarda kaynamaya devam ediyor. El yapımı olan tuzlu yoğurtlar soğuk kış aylarında yenmek için kilerdeki yerlerini aldılar. Tarihi uzun yıllara ve geleneksel birikime uzanan Antakya tuzlu yoğurdunun, kendisinin tek başına önemli bir yiyecek olmasının yanı sıra yöreye ait birçok yemekte de kullanılıyor.

İnek veya keçi sütünden elde edilen tuzlu yoğurt, ev hanımlarının 1-2 gün önce mayaladıkları yoğurdu sabahın erken saatlerinde kazanlara dökerek odun ateşinde pişiriyor. Yoğurt istedikleri kıvama geldiklerinde tuzlayan ev hanımları dibi tutmaması için başından bir saniye bile ayrılmıyor. Tuzlu yoğurt kıvama geldiğinde kavanozlara doldurulup raflara kaldırılıyor.

Konuyla ilgili görüş bildiren Antakyalı ev hanımları: “Biz ev hanımları çok uzun zamandır kendi tuzlu yoğurdumuzu kendimiz yaparız. Bazılarımız inek sütünden bazılarımız ise keçi sütünden yapar. Keçi sütü ile yapmak daha az yorucu inek sütü ile yapmak ise oldukça zor bir işlem. İnek sütü ile yapmak büyük çaba istiyor. Mesela 50 kg süt aldıysak 25 kg yoğurt çıkıyor yarı yarıya veriyor. Tuzlu yoğurdumuz bittiği zaman komşularla toplanıp bahçelerimizde pişiriyor pişirdiğimiz tuzlu yoğurtların birasını birazını bırakıyor kalanını ise raflara dolduruyoruz. Çünkü kışın hava soğuk oluyor ve yapımı biraz daha zorlaşıyor. İyice muhafaza edildikten sonra hiçbir problem yok Allah’ın izniyle hiçbir şey olmuyor kışın da rahatça tüketiyoruz. Bazen satıyoruz da isteyen olursa kendimize ekonomik kazanç sağlamış oluyoruz böylece. Biz küçüklüğümüzden öğrendik tuzlu yoğurt yapımızı annelerimiz sürekli yaparlardı bizlerde onları izledik. Öğrendiğimiz yöntemleri bugünlerde yaparken uyguluyoruz bizim için yapımı oldukça kolay oluyor böylece. Hatta keyif alarak yapıyoruz çünkü tuzlu yoğurt bizim geleneksel lezzetlerimizden bir tanesi hem de unutturmamak adına. Görünüş olarak süzme peynire benzetebilirsiniz fakat tatlarının birbirleriyle alakası yok. Ekşimsi ve yoğun bit tadı vardır. Antakya’da her şeyin içine katık edilir ve sabah kahvaltıların da zeytinyağı ve pul biberle karıştırarak sunarız.” İfadelerini kullandılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir