Türkiye ve Suriye ilişkileri düzelecek!

ALİ ZAN

Gazeteci Yazar Tarihçi ve aynı zamanda Ortadoğu coğrafyasını çok iyi bilen isimler arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Yuva, gazetemiz Ali Yolcu’nun İsrail, Filistin arasında ki savaş ve Türkiye, Suriye ilişkileri ile ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Suriye arasında ki yıllardır süren anlamsız ayrışmanın biteceğine işaret eden Mehmet Yuva, İsrail’e de ateş püskürdü.

Filistin Hamas örgütünün saldırısının dış güçlerle bağlantılı olduğuna inanmadığını söyleyen Mehmet Yuva, “Bu çok konuşulan bir konu. Ancak Hamas kendi isteği ile beraberinde ki diğer solcu örgütlerle İsrail’e çokta başarılı bir operasyon çekmiştir. Bunu Filistin halkının yıllardır çektiği acının bir tezahürü olarak görmek gerekiyor. Artık bardağı taşıran son damla gibi” dedi.

Hamas’ın İsrail operasyonunda sadece kendi başına hareket etmediğine dikkat çeken Mehmet Yuva, görüşleri farklı olsa da ortak amaçları Siyonist Yahudi devletine karşı ve uluslararası arenada emperyalistlere karşı mücadele etmek olan çok sayıda oluşum var Filistin’de. Dünyanın birçok yerinden insan, Filistin’in bu davasına sahip çıkmışlar ve birlikte hareket etmişlerdir. Bugünde öyle olmuştur” dedi.

Düzenlenen operasyonun başındaymış gibi görünen Hamas’ı da değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Yuva, Hamas’ın bir istihbarat ürünü örgüt olmadığını hatırlatarak, “Bu hareket, Soğuk Savaş döneminde uygundu. 1980’ler ile birlikte Sovyet sisteminde yaşanan kırılmalar sonrası işler değişti. Batı, Sovyet sisteminin yansıması olarak kabul ettiği bu sol örgütlerin, Sovyetlerin çökmesinden sonra zayıflayacağını hesaplamıştı. Bu çöküş sonrası, Suudi Arabistan sermayesi başta olmak üzere maddi destekler ile birçok tarikat ve dini yapı ortaya çıktı. Filistin’deki Hamas ve Lübnan’daki Hizbullah da bu esnada ortaya çıktı. Bu nedenle Hamas’ı Batı istihbaratının örgütü olarak görmek çok yanlış olur” dedi.

Bir soru üzerine Türkiye Suriye ilişkilerini de değerlendiren Mehmet Yuva, Türkiye ile Suriye’nin üst düzey isimlerinin zaten yıllardır görüştüğünün altını çizdi ve Erdoğan ile Esat’ın çok yakın bir tarihte bir araya gelerek görüşeceklerini öne sürdü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir