Türk Pop Müziğine Kendi Ruhunu Üfleyen Kadın!

 

HABER MERKEZİ

Sertab Erener, Nizamettin ve Yücel Erener çiftinin iki çocuğunun küçüğü olarak 4 Aralık 1964’te İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğunu Pierre Loti’de geçirdi. Annesinin ailesi Yugoslavya ve Selanik göçmenidir. Anneannesi savaş dönemi Yugoslavya’dan kaçıp Ayvalık, Balıkesir’e yerleşmişti. Annesi Yücel, 1957’de Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi almış ancak evlenince resimle uğraşmaya ara vermişti. Baba tarafı Doğu Anadolu’dandı. Dedesi Muşluydu, babaannesinin Arap kökenleri vardı ve Siirtliydi. Babası Nizamettin, Diyarbakır’da doğmuştu. Şerif İçli’den ses eğitimi alarak kendini geliştirmiş ve bir ay İstanbul Radyosu’nda solistlik yapmıştı. Müzik alanında da yetenekleri olmasına rağmen avukat olmayı tercih etmişti. Abisinin adı Serdar’dı ve Sertab’ı çocukken büyük ölçüde etkilemişti. Sertab, babasının söylediği Türk sanat müziği şarkılarını dinleyerek büyüdü. Babası, “Ey Şûh-i Sertab” şarkısını sevdiği için kızına “baş ışık” anlamına gelen Sertab adını verdi. İlkokuldan sonra İtalyan Lisesi’ni kazandı ancak buraya gitmek yerine Işık Lisesi’ne gitmeyi tercih etti. Bu yıllarda sarılık geçirdi ve 11 yaşındayken ülseratif kolit hastalığına yakalandı. Kolit yüzünden lise yılları hastanelerde geçirdi. Lise ikinci sınıftayken, sürekli müzikle uğraşmayı istediği için “operacı olmak amacıyla” İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’na başladı. Burada şan bölümüne bir süre devam ettikten sonra İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda dersler aldı. Mimar Sinan Üniversitesi Opera Ana Sanat Dalı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü’nde de kısa süre eğitim aldı ancak bölümü tamamlamadan okulu bıraktı. Klasik müzik eğitimi alarak kariyerine opera dalında devam etmek istedi ancak öğrencilik yıllarında operadan beklediğini elde edemediği için onun dinleyicisi olmayı tercih ederek sahne solistliği yapmaya başladı.

Sertab, Sezen Aksu’nun Memduh Paşa Yalısı’nda düzenlenen 1987’deki doğum günü partisine, partiyi organize eden kişi aracılığıyla solist olarak katıldı. Sezen Aksu, Sertab’ı ilk gördüğünde onun rüküşlüğüne takıldı ancak sesini çok beğenerek ona geri vokal olmasını teklif etti. Sertab başta vokalist olmayı istemedi ve bunu şöyle anlattı: “Bana vokalistlik teklifi yaptı. Kabul etmedim. Çünkü kendim zaten solisttim. Bir küme düşme olayı gibi geldi. Pozisyonum gereği, vokalist olmamam lazım diye düşünüyordum.” Daha sonra, arkadaşı Levent Yüksel’in Aksu’yla yakınlığı üzerine Sertab, Aksu’nun yanında geri vokallik yapmayı kabul etti. 1987 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’na Sertab Altın (ilk eşinin soyadı) adıyla katılarak yarışmada “Akdeniz” şarkısını seslendirdi. 1989’da yine aynı adı kullanarak Klips grubuyla birlikte 1989 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Elemeleri’ne “Hasret” şarkısıyla katıldı. Ancak elemelerde üçüncü olduğu için ülkeyi 1989 Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edemedi. 1990’da elemelere ise Sertab Erener adını kullanarak katıldı ve seslendirdiği “Sen Benimlesin” şarkısıyla altıncı oldu. Aynı yıl Levent Yüksel ile evlendi. 19 Haziran 1996 tarihinde boşandı. 1997 yılından beri şarkıcı sevgilisi Demir Demirkan ile birlikte idi. 2015 yılında Emre Kula ile evlenmiştir.

90’lar Türk pop müziğinin adeta parladığı, birbirinden önemli sanatçıların unutulmaz eserlere imza attığı yıllar. Sertab Erener de 90’ların başında Sezen Aksu’nun da desteğiyle adını duyurmaya başlar. 1992 Yılında ilk albümü ‘Sakin Ol!’u çıkarır. Sakin Ol, pop müzikte adeta yepyeni bir sayfa açar. Bu şarkıya çekilen ilk klibi, “Aldırma Deli Gönlüm”, “Ateşle Barut”, “Vurulduk”, “Oyun Bitti”, “O, Ye” ve “Suçluyum” şarkılarının klipleri takip eder. Sakin Ol albümü çıktığı ilk ay içinde satış rekorları kırar.

Sertab Erener bu yıllarda ardı ardına başarılı çalışmalara imza atar, albümler çıkarır. İkinci albümü ‘Lal’ 1994 yılında yayınlanır. Bu albümde ‘Sevdam Ağlıyor’ ve ‘Rüya’ şarkılarına klip çekilir. Lal albümündeki pek çok şarkının sözü ve bestesi yine Sezen Aksu’ya aittir. Sertab Erener bir taraftan albüm çalışmalarını sürdürürken bir taraftan da müzik yarışmalarında ve sosyal projelerde yer alır, yabancı şarkıcılarla şarkılar seslendirir.

1997 Yılının Şubat ayında üçüncü albüm gelir. Sertab Erener, ‘Sertab Gibi’ adını verdiği bu albümde ilk kez Demir Demirkan’la iş birliği yapar. Sertab Gibi albümündeki bir farklılık da sanatçının kendi söz ve bestelerine yer vermesi olur. Sertab Erener ilk kez kendi hislerini, yaşadıklarını kendi sözleriyle şarkılarına yansıtır. Bu albümde “Aslolan Aşktır”, “Seyrüsefer”, “İncelikler Yüzünden”, “Aaa” ve “Yara” şarkılarına klip çekilir.

Sertab Erener, farklı çalışmalara da imza attığı dördüncü albümü 1999 yılında çıkarır. Bu albümde Abdülhak Hamit Tarhan’ın kaybettiği eşine yazdığı ‘Makber’ ve Mozart’ın ‘Gece Kraliçesi’ eserlerine yer verir. “Yanarım”, “Zor Kadın”, “Vur Yüreğim” ve “Yolun Başında” şarkılarına klip çekilir. Aynı yıl dünyaca ünlü Latin şarkıcı Ricky Martin’le ‘Private Emotion’ şarkısında düet yapar. 1999 Yılı Sertab Erener’in uluslararası çalışmalara hız verdiği bir yıl olur. Sevilen sanatçı Efes Antik Tiyatro’da yirmi binden fazla kişiye konser verir. Yunan şarkıcı Mando’yla birlikte ‘Aşk/Fos’ adlı şarkıyı seslendirir.

Sertab Erener müzik kariyerini hız kesmeden sürdürür. 2001 Yılında beşinci albüm çalışması ‘Turuncu’yu çıkarır. Sanatçı bu albümle müzik severlere neşe ve pozitif yaşam enerjisi vermek ister. “Kumsala” ve ”Söz Bitti’ şarkılarına klip çekilir. 2002 Yılında ‘Kendime Yeni Bir Ben Lazım’ adındaki tekli çalışma gelir. 2003 Yılında ülkemize uluslararası bir başarı kazandırır ve Eurovision Şarkı Yarışmasında 1. olur.

Sertab Erener 2004 yılında ilk İngilizce albümü ‘No Boundaries’i Avrupa’da çıkarır. Bu albümden ‘Here I Am” ve ‘Leave’ teklilerini çıkarır. Yıldız sanatçı yedinci stüdyo albümü olan ‘Aşk Ölmez’i 2005 yılında müzik marketlere sunar. Bu albümden ‘Aşk Ölmez, Biz Ölürüz’, ‘Satılık Kalpler Şehri’ ve ‘Kim Haklıysa’ şarkılarına klip çekilir. 2007 Yılının Eylül’ünde Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Sezen Aksu, Levent Yüksel, Nil Karaibrahimgil, Fahir Atakoğlu, Özge Fışkın ve Demir Demirkan’la birlikte 15. sanat yılı kutladığı bir konser verir. 2008 Yılının Aralık ayında bu konserin görüntülerini ‘Sertab Erener: Otobiyografi 15. Sanat Yılı Konseri’ adı altında yayınlar.

Sertab Erener bir dönem duygusal birliktelik yaşadığı Demir Demirkan’la 2009 yılında ‘Painted On Water’ albümünü çıkarır. Los Angeles’da kaydedilen albümde Anadolu türkülerini caz ve blues şeklinde yorumlar. 2010 Yılında sanatçı 8. stüdyo albümü ‘Rengarenk’i piyasaya çıkarır. Albümdeki ‘Açık Adres’ ve ‘Rengarenk’ şarkıları Türkçe pop listesinde 1 numara olur. Bu albümü babası Nizamettin Erener’e armağan ettiği ‘Ey Şuh-i Sertab’ isimli albümü takip eder. Bu albümde eski Türk Sanat Müziği parçalarını seslendirir. Nisan 2013’te ‘Sade’ adındaki onuncu albüm çalışmasını armağan eder, müzik severlere. Sade albümünün ardından 2016 yılında ‘Kırık Kalpler Albümü’ gelir.

Sertab Erener geniş bir müzik yelpazesi içinde, müziğin pek çok türünde üretim yapan bir sanatçı. Bu doğrultuda Türkçe rock müzik yapmaya yönelir ve ‘Oceans of Noise’ grubunu kurar. Bu grup için eşi gitarist Emre Kula, basçı Eser Ünsalan, klavyeci Ozan Yılmaz ve davulcu Alpar Lu ile bir araya gelirler. 2017 Yılında grupla aynı adı taşıyan ilk EP, 2018’de 2. EP ‘Not Safe’ çıkar. Sertab Erener 2020 yılında on ikinci albümü ‘Ben Yaşarım’ı piyasaya sürer. 2021 Temmuz ayında ‘Her Daim Yeşil’ projesinden ‘Ateşle Barut’ isimli çalışmasını duyurdu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir