Kurbağalar, kilosu 30 liradan aracıya satılıyor
AA
Türkiye’nin çeÅŸitli yerlerinden bin bir zahmetle toplanan kurbaÄŸalar, Avrupa mutfaklarındaki menülerde yerini alıyor.
Anadolu’nun pek çok ÅŸehrinde yapılan kurbaÄŸa avcılığında Edirne ve Hatay baÅŸat kentlerden sayılıyor.
Edirne’de kış mevsiminde gündüz Hatay’da ise gece avcılığıyla yakalanan kurbaÄŸalar ihracat kalemleri arasında yer alıyor.
Meşakkatli avcılıkta ustalığını babalarından öğrenen yeni nesil avcılar çeşitli nedenlerle azalan kurbağa popülasyonuna rağmen mesleği sürdürmek adına mücadelelerine devam ediyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla köy meydanında toplanan avcılar, minibüse binerek çeltik arazilerinin yolunu tutuyor.
Belirledikleri bölgede araçtan inen avcılar, kasık çizmelerini giyip kepçelerini ellerine alarak çeltik arazilerindeki su kanallarında nasiplerini aramaya başlıyor.
Kanala kurbağa yakalamada kullandıkları kepçeyi sokan avcılar, bir yandan da suyu ayaklarıyla karıştırarak dipteki kurbağaları kepçeyle almaya çalışıyor.
Kurbağacıların avlanması yaklaşık 5 saat sürüyor. En az 30 kurbağa 1 kilogram geliyor. Yakalanan kurbağalar, köyde kilosu 30 liradan aracıya satılıyor.
Aracı tarafından havuzlarda toplanan kurbağalar, boylarına göre ayrılıp canlı olarak filelere doldurularak ihracatçı firmaya gönderiliyor.
FRANSA VE İTALYA’YA GÖNDERİLİYOR
Hüseyin Erhan da avcılardan topladığı kurbağaların ihracatçı firmaya ulaştırılmasına aracılık ediyor.
KurbaÄŸa avcılığının bölgede 1970’li yıllardan beri yapıldığını söyleyen Erhan, “Ben bu iÅŸe 1990 yılında babamın yanında baÅŸladım. Avcılar kurbaÄŸaları çeltik tarlalarında su kanallarında toplayıp bana getiriyorlar. Ben de burada gereken temizliÄŸi yaptıktan sonra beÅŸer kiloluk filelere koyup klimalı ortamda muhafaza ediyorum. Haftada 2 defa firmanın soÄŸutuculu kamyonu gelip benden alıyor. BeÅŸ derece sıcaklıkta 10-15 gün yaşıyorlar. En büyük müşterimiz Fransa ve Ä°talya’daki alıcılar.” diye kaydetti.
Erhan, yıllar içerisinde tarımda artan ilaç kullanımının kurbağa popülasyonunu azalttığını savundu.