Hatay Milletvekili Kaşıkçı’dan sulama enerjisi önergesi..
BÜLENT KAVUK
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, muhalefetin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği eleştirilere cevap verdi.
Bakanlığın enerjide dışa bağımlılıktan kurtarabilmek büyük çaba sarf ettiğini savunan Kaşıkçı, “Türk milletini bugün Gabar’da, Cudi’de, Tendürek’te petrol arama çalışmalarını yapan, bugün yerden yere vurduğunuz bu Enerji Bakanlığının çalışanlarının sayesinde bu aşamalar gerçekleşiyor. Yine, Türk milletinin geleceğini kurtarabilmek için onu başka ülkelerin boyunduruğu altından kurtarabilmek için bugün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmalarını yapan yine bu Enerji Bakanlığı çalışanlarımızdır.” Dedi.
Temiz enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili konuşan Kaşıkçı, “Temiz enerji kullanımında bugün dünya ortalaması yüzde 27’yken, Türkiye’de bu oran yüzde 43 seviyesinde. Dünyada bu oranı yakalayan bir Avrupa ülkesi olsaydı çevre dernekleri muhtemelen o Avrupa ülkesini göklere çıkartırdı ancak bu oranı yakalayan Türkiye olduğu zaman maalesef bu böyle bir hasıraltı yapılmaya, gizlenmeye çalışılmaktadır.” Dedi.
ENERJİ BAKANLIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR VİZYON KOYUYOR
Rüzgar enerji santrallerinde, hidroelektrik santrallerinde, güneş enerjisi santrallerinde, jeotermal enerji santrallerinde kullanılan bütün aksamların ithal olduğunu söyleyen Kaşıkçı, “Sizin yerden yere vurduğunuz bu Enerji Bakanlığındaki kıymetli çalışanlar işte bu kara deliği de çözmek için “Rüzgâr enerjisindeki, güneş enerjisindeki aksamları acaba biz kendi yerli, millî imkânlarımızla Türkiye’de üretebilir miyiz?” diye kafa yorup ortaya çok önemli bir vizyon koyuyorlar.” Dedi.
Bugün 100’ün üzerinde gerek rüzgâr türbininin aksamlarını üreten gerek güneş enerjisi aksamlarını üreten firmalar olduğunu söyleyen Kaşıkçı, “Bu önemli adımı Enerji Bakanlığımızın ortaya koyduğu bu vizyon sayesinde aslında gerçekleştirdik.” Dedi.
TARIMSAL SULAMADA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMAK GEREKİYOR
Hatay’da on binlerce çiftçimiz rızkını Amik Ovası’nda ektiği ürünlerle karşıladığını söyleyen Kaşıkçı, “Tarımsal sulamada çiftçimiz çok önemli miktarda elektrik faturası ödemekte.
Tarımsal sulamada, bu tür önemli ovalarda, özellikle güneş enerjisi sisteminden faydalanmak gerekiyor diye düşünüyoruz. Bunu yaparken de çiftçilerimizin bireysel olarak bunu yapmalarından ziyade, aslında kuracağımız kooperatifler aracılığıyla vatandaşımızı ve çiftçilerimizi bu yöne doğru yönlendirebiliriz.” dedi.