Taş fırında pişen lezzet; zahterli kahke

ÖZKAN BAKKAYLI
Soğuk kış günlerinde çayın yanında tüketilen lezzet, zahterli kahke…
Zahterin çeşitli malzemelerle harmanlanması sonucu elde edilen kahke, Hataylıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
Mutfağında çeşitli yöresel tatları bulunduran “Hatay Sofrası” bu kez ziyaretçilerine, zahter, salça, un, zeytinyağı ve farklı baharat çeşitlerinin bir araya gelmesiyle bir lezzet daha sunuyor.
Geçmiş dönemlerde köylerde kadınlar tarafından sıkça yapılan zahterli kahkenin üretimi Tarihi Uzun Çarşıda yapılıyor.
Çayın yanında tüketilmek üzere doğal ürünler kullanarak hazırlanan Zahterli Kahke, 200 yıllık geçmişi olan “Tarihi Kömbe Durağı” adındaki taş fırında pişiriliyor.
Sabah erken saatlerde mesailerinin başladığını aktaran işlete sahipleri Kadir Günay ve Habip Altınöz, zahterli kahkeye Antakyalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerinde ilgi gösterdiğini söylediler.
Günay ve Altınöz, “Metabolizmayı çalıştıran ve tokluk hissi veren bir lezzettir kahke. Genellikle kış aylarında çayın yanında sıkça tüketilir. Elbette yerli ve yabancı ziyaretçilerinde ilgisini çeken bir lezzet. Sabah saat 10:00 gibi üretimine başlıyoruz. Başlar başlamaz da tükenen bir ürün. Kahkenin tadını bilen bilir. Geçmiş zamanlarda köylerde tandırda kadınların bir araya gelmesiyle yapılan bu yöresel lezzetti bizlerde aynı şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Zahterli kahkeyi tatmayan vatandaşlarımızı da tatmak üzere işyerimize bekliyoruz” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir