HABER MERKEZİ
İl genelinde tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçiler zor günler yaşıyor. Deprem sonrasında sorunlarının ikiye katlandığını hatırlatan üreticiler destek beklediklerini söylediler.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimiz Hatay’da da tarım ve hayvancılık üretimi zor şartlar altında devam ettiği biliniyor. Girdi fiyatlarında ki günlük yükselişler nedeniyle ne yapacaklarını şaşıran üreticiler hükümet ilgili birimlerinden bu konuda destek olmalarını istediler.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta iflasla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Özelikle ilimizin tarım ve hayvanlık konusunda büyük bir üretim potansiyele sahip olduğunu söyleyen vatandaşlar, bu potansiyele rağmen en çok mağdur olunan sektörlerin başında geldiğini hatırlattılar.
6 Şubat depreminden sonra yaşanan zorluklara değinen üreticiler, “Biz depremden öncede zaten can çekişiyorduk. Depremden sonra çok daha zor koşullar altında işimize devam etmeye çalışıyoruz. Bize yardım edilmemesi halinde tarım ve hayvancılık diye bir şey kalmayacak” siteminde bulundular.
Yem fiyatlarında ki günlük artışlara dikkat çeken hayvan yetiştiricileri, “Yem fiyatları çok yüksek. Artık buraya para yetiştiremiyoruz. En azından yem konusunda deprem bölgesinde yaşayan yetiştiricilere bir teşvik getirilirse bizleri oldukça rahatlatır. Bu konuyu hükümet ilgili birimlerinin veya direkt Tarım Bakanlığının gündemine alması gerekiyor. Ahırlarımız yıkıldığı için tarlamızda çitle veya basit metal tenekelerle çevirdiğimiz alanlarda hayvanlarımızı beslemeye çalışıyoruz. Kış mevsimi bu daha da zorlaşacak. Yağışla birlikte dışarıda tuttuğumuz hayvanlarımız ıslanacak ve hastalanacak. Bu durumda kaybımız büyük olur” dediler.
Tarım ve hayvanlık konusunda büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen en çok mağdur olunan alanların başında geldiğini aktaran üreticiler, girdi fiyatlarının tavan yapmasından duydukları rahatsızlığı da dile getirdiler.
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüksek artışında kendilerini olmuşuz yönde etkilediğinin altını çizen çiftçiler, “Tarlayı sürmek bizler için lüks oldu. İşimizi yürütebilmek için başka alternatif yollar arar olduk. Motorine zam üstüne zam geliyor. Bir an önce bu duruma bir çare bulunmalı yoksa yiyecek sebze, meyve bulmayız. Yapılan zamlar karşısında nefes alamaz olduk. Söylenecek söz yok. Çiftçiler olarak depremden sonra bizlerde genel beklenti şöyleydi, gübre fiyatları yükselmeyecek hatta düşecekti, mazot düşmese bile yerinde sayacaktı, beklenti alt üst oldu. Bizler depremden çıktık ve girdi maliyetleri giderek artıyor. Çiftçi çökerse herkes çöker. Fakat kimse bunun farkında değil” ifadelerini kullandılar.