ALİ ZAN
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde en ağır darbeyi alan Hatay’da tarihi binalar ya yıkıldı ya da ağır hasarlar aldı. Bununla birlikte Hatay’ın tescilli kültür varlığı fakat koruma altında olmayan pek çok yer ya yıkıldı ya da yıkılacak durumda.
Farklı dinlerin bir arada yaşadığı Hatay’da kültürel miras 6 Şubat’ta büyük hasarlar gördü. Şimdilerde ise bir yandan depremzede vatandaşlara konut yapılıyor bir yandan şehrin tarihinin korunması için çalışmalar devam ediyor.
Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar: “Biz Antakyalılar olarak tarih bizim için çok önemli çünkü Antakya’nın yarısından fazlası eski evlerden ve yapılardan oluşuyor. Fakat depremden sonra hepsi yıkılacak duruma geldi. Tabi ki de bu durum bizi çok üzüyor fakat bizim elimizden başka bir şey gelmiyor. Tarihi Meclis Binası, Ulu Cami, Habibi Neccar Cami, Valilik Binası gibi yerlerimiz yıkıldı ya da yıkılacak durumda. Bunlar bizim en önemli yerlerimiz tabi ki daha sayamadığımız yerlerde var bunlar sadece hemen aklımıza gelenler hepsinin kendine has dokusu, özellikleri, tarihi var. O yüzden de bu binaların restorasyon işlemleri yapılırken taşlarını ayıklıyorlar. Çünkü o taşlar bizim için çok değerli ve çok anlamlı. Biz biliyoruz ki hiçbir şeye dokunmadan aynı şekilde yapacaklar yine aynı güzellikte olacaklar inşallah. Zaten Vali bunlarla alakalı açıklamalarda bulundu ve hiçbir şeye dokunmayacaklarını söylediler. Bu haberi okuduğumuzda emin olun çok mutlu etti söylemiştik yine söylüyoruz Hatay’ın tarihi yerleri gerçekten Hatay’ Hatay yapan şeyler arasındadır. Onlar Hatay’ı simgeliyor. İnşallah en kısa zamanda mimari yapılarımız ayağa kalkacak” ifadelerini kullandılar.