DİLEK AKKAYA
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’daki çok sayıda yapı yerle bir oldu. Binlerce yıllık tarihe sahip olan merkez ilçe Antakya’daki sembol yapılar da büyük hasar aldı.
Bu sembolik yapıların başında Eski Antakya sokakları geliyor. Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Kurtuluş caddesi üzerinde bulunan Eski Antakya Sokakları asrın felaketinde büyük hasarlar aldı.
Antakya’nın son 200 yılına tanıklık etmiş tarihi evleri Habib-i Neccar dağı ve Asi Nehri arasında kurulmuştur. Deprem öncesi hayatın en yoğun yaşandığı Eski Antakya Evleri ne yazık ki artık koca bir boşluktan ibaret.
Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar: “Sıradan bir şehir değildi Antakya bizim için. M.Ö. 300 yılında başlayan ve günümüze kadar süren hikayesi içinde mimari ve kültürel mirası ile hala yaşamakta olan kadim bir kent Antakya. İmparatorların gözdesi olmuş, Antik Çağ’ın 3 büyük metropolünden biri Antakya. O çağlarda nüfusu birkaç yüz binlere ulaşmış, güzelliği ve halkının yaşadığı hayat ile dillere destan olmuş, Doğunun kraliçesi Antakya. Azizler Petrus ve Pavlus’un, Mesih İsa’nın öğretisini anlattıkları, inananlara ilk kez ‘Hristiyan’ adının verildiği kutsal kent Antakya. Doğal taş döşeli sokakları, kendine özgü nitelikteki avlulu evleri, bunların içindeki yaşam biçimi ile Antakya. Üç büyük dine mensup insanların beraberce yaşadıkları, inançların kardeş olduğu, bütün insanlığa örnek olacak barış, dostluk ve kardeşlik kenti Antakya. Tarih boyunca en çok can kaybının yaşandığı 4 depremden ikisinin olduğu şehirdir Antakya. Tarihte onlarca kez yıkıcı deprem geçiren ve yeniden inşa edilen tarihi kent 6 Şubat 2023 04:17’de bir kez daha yok oldu. Anılarımız, geçmişimiz, geleceğe dair umutlarımız, her şeyimiz silindi. Atalarımız geçmişte bu kutsal şehri ve kilisemizi nasıl yeniden inşa ettilerse, bizlerde tarihi kilisemizi ve bu şehri inşa edip yeniden ayağa kaldıracağız. İçimiz her daim belki buruk kalacak. Ama küllerimizden yeniden doğacağız. Yeniden doğacak Antakya.” Dediler.