SMMM Dr. Edip Özçelik Ankara’da panele katıldı!

ALİ ZAN
Hatay’da yer alan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler arasında Doktor unvanını alan ilk ve tek isim Edip Özçelik, ilimiz Hatay’ı ülke genelinde adını duyurmaya devam ediyor.
Ankara’da gerçekleştirilen ‘Sermaye Yapısına Etki Eden Faktörler: Yabancı Ortaklığı Bağlamında Borsa İstanbul’da İşlem Gören Firmalar Üzerine Panel Veri Analizi’ etkinliğine katarak yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapan Dr. Edip Özçelik, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Gökhan Sökmen ile birlikte bu konuda katılımcıları bilgilendirdi.
Üretim işletmeleri, yatırım aşamasında büyük arazi ve arsalar üzerine sabit varlık yatırımları ve bununla birlikte aynı zamanda makine ve teçhizat yatırımı gerektiren bu nedenle sermaye yoğun özellik gösteren işletmelerdir. Değişen ve gelişen ekonomik konjonktüre bağlı olarak küreselleşme ve global ekonomik durumlar firmaların daha güçlü sermaye yapılarıyla var olmalarını, hayatiyetini devam ettirebilmelerini ve rekabet avantajı elde etmelerini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla üretim işletmeleri açısından sermaye yapısının bileşimi ve borçlanma kararlarını etkileyen değişkenlerin belirlenmesi önemlidir. Bu makale de BIST 100 de faaliyet gösteren üretim işletmelerinin sermaye yapılarına etki eden değişkenleri sahiplik yapısı bakımından yabancı ortaklı ve yabancı ortaklı olmayan olarak ayrıştırarak 42 yabancı sermayeli ve 106 yabancı sermayesi olmayan işletmelerinin sermaye yapılarının açıklanmasında hangi sermaye yapısı belirleyicisinin ve teorisinin geçerli olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda BIST 100’deki imalat sektörüne ait firmaların sermaye yapısını etkileyen belirleyicilere ait veriler yıllar itibariyle (2010-2018) elde edilmiştir. Bu elde edilen veriler dinamik panel veri analizi ve sabit etki tahmin modeli kullanılarak saptanmaya çalışılmıştır. Bağımlı değişken finansal kaldıraç oranı ile temsil edilirken sermaye yapısını etkilediği düşünülen bağımsız değişkenler nakit dönüşüm süresi, aktif karlılık oranı, firma büyüklüğü ve varlık yapısı olarak ele alınmıştır. Analiz sonuçları BIST ’de hisseleri işlem gören Türk üretim işletmelerinin sermaye yapılarını sahiplik anlamında yabancı ortaklı olan şirketlerde sermaye yapısına en çok etki eden faktörün aktif karlılık oranı ve yabancı ortaklı olmayan şirketlerde ise sermaye yapısına en çok etki eden faktörün firma varlık yapısı olduğu, finansal hiyerarşi ve dengeleme teorilerinin değişken bazında açıklayıcıları literatüre uygun şekilde açıkladığı saptanmıştır” dedi öve ardından konu ile ilgili veri ve analizlerini paylaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir