Tercih bir defa yapılır, fakat etkisi bir ömür sürer!
Her kişinin ulaşmak istediği ve bunun için emek verdiği bir ya da birden fazla amaç vardır. Kimi zaman belirlediğimiz amaçlara ulaşmak için geçmekte olduğumuz yollar, baharın taze kokusuyla baş döndüren, üzerlerinde tane tane çiğ damlaları olan güllerle dolu bir bahçeden farksız olurken kimi zaman dikenlerle çevrili, canımızın acıyacağını göze alarak yürüdüğümüz bir mayın tarlasından farksız olabiliyor. Yapmış olduğumuz seçimler bizi oradan oraya sürüklese de her ne kadar zorlu, bol virajlı ve tümsekli yollardan geçsek de yolun sonunda taze bir aydınlığın gözlerimizi kamaştırması kaçınılmaz.
Sevgili arkadaşlar;
Her sabah mesleğinizi icra etmek için heyecanla uyanamayacaksanız o mesleği tercih etmeyiniz. Seçimleriniz, bulunduğunuz ortamdan kaçış değil, hayallerinize bağlılık olmalıdır. Hayaller kararlı, öngörüsü güçlü insanların feneridir. Elbette seçimlerinizi yaparken ebeveyleriniz ya da eğitmenleriniz fikirlerini ya da tespitlerini yapsınlar. Fakat asla bir müdahaleye izin vermeyin. Çünkü herkes kendi hayatını kendisi yaşayacaktır. Geri kalan tüm yaşamızı düşünerek tercih yapmaya ya da yapmamaya karar verin. Eğer yapacaksanız okumak istediğiniz bölümü ayrıntılı bir şekilde inceleyin. Yok eğer yapmayacaksanız önünüzde koskoca bir yılı nasıl değerlendireceğinizin planını yapıp, kararlı bir şekilde planlı bir çalışma sergilemeniz gerekmektedir.
Sevgili arkadaşlar;
“Acele karar vermeyin. Hayatın küçük bir dilimine bakıp tamamı hakkında karar vermekten kaçının. Karar; aklın durması halidir.
Karar verdiniz mi, akıl düşünmeyi, dolayısı ile gelişmeyi durdurur.
Buna rağmen akıl, insanı daima karara zorlar. Bir yol biterken yenisi başlar. Bir kapı kapanırken, başkası açılır. Bir hedefe ulaşırsınız ve daha yüksek bir hedefin hemen oracıkta olduğunu görürsünüz.”
Kıymetli anne ve babalar;
Çocuklarımızı dinleyelim, anlamaya çalışalım. Sürekli olarak çocuğunun yerine hareket eden, düşünen, konuşan anne ve baba, çocuğun bütün gelişme imkanlarını felce uğratır.
Unutmayalım ki, yetiştirdiğimiz çocuk, sadece bize ait kalmayacak.
Çocukla konuşurken dikkatli olun;
“Git başımdan derseniz, binip giderler uçan halılarına”, bir daha geri dönmemek üzere. Seslenseniz de arkalarından, artık çok geç olabilir!
Bir çocuk ” bak ne yaptım ” diye seslendiyse size, bilin ki ” kendine göre dünyanın en güzel eserini oluşturmuştur.”
Önemseyin ve değerli olduğunu hissettirin!
Saygıdeğer öğretmenlerim;
“Öğretmen Kuzey yıldızı gibidir, öğrencisine nereye gideceğini söylemez fakat ona yol gösterir.”
TERCİHLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER
* Tercihler 27 Temmuz-5 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
* Bu yıl barajın kaldırılmasının ardından TYT’de puanı hesaplanan ve 100 ile üstü puan alan aday sayısı 2 milyon 911 bin 511 oldu. Bu adaylar, TYT puan türü ile üniversite tercihi yapabilecek.
* Bunun yanında, AYT sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135 ve YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.
* Başarı sıralamaları düşmeye devam ediyor!
Bu nedenle bu yıl, geçen yıllara göre netleri yüksek adaylar, nispeten daha düşük başarı sıralaması elde etti.
DİKKAT: YKS BİR başarı sıralama sınavıdır!
* 2022-YKS’den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu yıl artık puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edildi ve tercih yapabilir hale geldi.
* Üniversitelere yerleştirmeler için baraj puanının kaldırılması, daha fazla adayın tercihte bulunma hakkını elde etmesi anlamına geliyor. Ancak YKS bir sıralama sınavı. Dolayısıyla arz-talep dengesi ve adayların sıralamadaki durumları, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl yerleştirmelerde etkili olacak.
* Bazı programlardaki “başarı sırası koşulu” uygulaması devam ediyor!
-Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 BİN,
-Diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 BİN,
-Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 BİN,
-Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 125 BİN,
-Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 BİN,
-Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 BİN,
-Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 BİN, olması koşulu gerekecektir.
* Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin 865 olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin 821 artırılarak, ön lisans için 512 bin 881, lisans programları için 509 bin 164, özel yetenek programları için 39 bin 641 olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin 686 şeklinde belirlendi.
YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
* Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak.
* Tercih listeleri oluşturulurken hayalinizdeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını 2021 yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
* Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.
* Puanların ve sıralamaların yükselmesi ve düşmesine ilişkin değişim her yıl farklı şekillerde ortaya çıkar.
* Bu yıl ortaya çıkan bu durumun, 200 bin ve öncesi sıralamalarda fazla etki yaratması beklenmiyor. Ancak 200 bin ve sonraki sıralarda özellikle baraj puanının kalkmasıyla üniversite bölümlerinin sıralamalarında önemli farklılıklar oluşması bekleniyor. Bu nedenle tercihlerin dikkatli yapılması gerekiyor.
* Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı.
* YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
* Tercihlerde kullanılabilecek alternatif bir formül
-Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin-15 bin arasında tutabilir.
-Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde 100 fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde 150 bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin-300 bin arasında tutabilir.
* Okul 1.liği olan adayların okul 1.lerinin en son yerleştiği sıralama ile ilgili bilgi edinip, ona göre listelerini hazırlamaları daha sağlıklıdır. Ancak okul 1. liği kontenjanının sadece lise son sınıf öğrencileri için geçerli olduğu unutulmamalı.
* Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.
* Ek puanınız varsa ve kendi alanınızı tercih edecekseniz ek puanlı sıraya göre tercih yapacağınızı bilin. Kendi alanlarınızı bulmak için 2021 YKS tercih kılavuzunda Tablo 6A-6B.1 (Lisans) (30.03.2012 tarihi sonrası meslek lisesine kayıt olanlar lisans için ek puan alamaz), Tablo 6C (Ön Lisans) tablolarına göz atın.
* Bu sene tercih yapıp yerleşirseniz (açık öğretim dahil) kayıt olmasanız dahi puanınızın kesileceğini unutmayın. OBP’nin yerleştirme puanına ait sıralamaya etki ettiğini bilin. Eğer üniversiteye kayıt yaptırılmayacaksa adayların tercih yapmaması daha sağlıklı olacaktır.
* YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak.
REHBERİNİZİN SON SÖZÜ:
Tercih;
Gitmek ya da kalmak değildir.
Formdaki 24 alana bölüm ya da üniversite adı yazmak da değildir.
Tercih, KARAR VERMEKTİR. Hem de 40 yıl sonrasının kararını vermektir.