Artan korona virüs vakaları nedeniyle kişilerde bağışıklık destekleyici olduğu düşünülerek vitamin mineral alımında artış görüldü. Bu dönemde en çok üstünde durulan minerallerden selenyumun aslında ne kadar hayati önemi olduğundan bahsetmek isterim.
Kışa hazırlık evresinde kilo vermek gibi bir amacınız varsa bile bu dönemi sadece salata yiyerek geçirmeyin. Bağışıklık sisteminin en önemli oyuncularından biri olan selenyumu eksik alıyor olabilirsiniz.Selenyum gribe neden virüslere, bakterilere karşı savaşan beyaz kan hücrelerinin yapımında rol oynar. Ayrıca vücudumuzda antioksidan etki gösteren bir mineraldir. Araştırmacılar, orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada bir gruba günlük 200 mikrogram selenyum diğer gruba ise plasebo ilaç verilmiş ve depresyon skorları değerlendirilmiş. Daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da bu çalışmada kanda selenyum miktarı fazla olan yaşlıların depreyon skorları daha düşük bulunmuş.
Oksidatif stres kan damarı hasarının kaynağı olarak gösterildiği gibi birçok kalp hastalığı durumunda da düşük selenyum tüketiminin hastalığa katkısı olan bir faktör olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde oksidatif stresin eklemlerin içine ve etrafına zarar verdiği romatoid artirit hastalığında da beslenmede selenyum eksikliği, hastalığa katkısı olan sebeplerden biridir.
Ayrıca iyota ek olarak selenyum da tiroit bezinin düzgün şekilde çalışması için önemli bir mineraldir. Tiroidin en aktif şekilde hormon üretebilmesi için selenyum sadece gerekli olmakla kalmaz, üretilen hormon miktarını düzenlemeye de yardımcı olur. Busnlara ek olarak selenyum, kanser önleyicidir. Zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini eyleme geçirir, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Özetle selenyum antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücrelerinizi oksidasyona karşı koruyarak, kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır. Hücre çoğalmasına yardım eder. Göz, kalp, karaciğer, saç ve tırnak sağlığımız için önemli bir elementtir.
Selenyumdan zengin yiyeceklerin yararları;
Hücreleri serbest radikal zararından korur. Serbest radikaller oksijen metabolizmasının doğal yan ürünleri olup, kanser ve kalp rahatsızlıklarının ilerlemesine katkıda bulunabilir.
Tiroit hormonu üretimini kolaylaştırır. Selenyum eksikliği iyot eksikliğinin etkisini artırabilir. İyot, tiroit hormonunun sentezi için temel bir bileşendir.
Eklem iltihabını düşürmeye yardımcıdır.
Deniz ürünleri ve hayvan etleri daha iyi kaynaktır, yağlı tohumlar da önemlidir.
✔Selenyumdan zengin besinler
Ton balığı, karides, dana karaciğeri, somon, ceviz, ay çekirdeği, hindi ve dana eti ile tam tahıllar selenyum kaynağı besinlerdendir. Sebze ve meyvelerde çok fazla bulunmaz.
✔Selenyum, yüksek dozda zehirli olabilir.
Günlük ihtiyaç 50-70, tedavi dozları ise günlük 100 – 200 mikrogram olarak bildirilmektedir. Aşılmaması gereken doz ise günlük 200 mikrogramdır. Tablet olarak C, E ve A vitaminleriyle alınabilir. Ayrıca B vitaminleri emilimini artırıcı özelliğe sahiptirler.