Sarılar’daki nostaljik müzeyi mutlaka görmelisiniz!

HABER MERKEZİ

Altınözü Sarılar Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Kültürel Gelişim Derneği Başkanı Kosta Çiftçioğlu, nostalji müzesinin derneğin yönetim kurulu üyelerinin katkıları ile oluştuğunu dile getirdi. Çiftçioğlu:Kuruluşu 2018 yılı olan bir derneğiz, ancak bu yapılanma daha öncesine dayanıyor. Sarılar Mahallesi’ndeki gençlerin birbirleri ile dayanışması sonucu ortaya çıkan derneğimiz de büyük emekler var.

Bu müze öncelikle Sarılar Mahallesinin kültürünü korumak amacıyla hayata geçti. Çünkü bu mahallede tarih yatıyor. Buraya ziyaret gelip herkesin bu tarifi dokuyu kendilerinin görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bulunduğumuz yer olan Sarılar Mahallesi oldukça eskiye dayanan bir geçmişe sahiptir. Altınözü’nde bulunan 49,50 mahalle içerisinde 2 tane Hristiyan Mahallesi var ve biri de burası. Mahallemizin içerisinde kiliselerimiz, derneğimiz mevcut ancak dernek olarak tabi ki burada yaşayan mahalle sakinlerinin bir etiketi bir yüzü haline geldi. Buraya ziyaret gelen bir misafirimiz” si siz neler yaşadınız, tarihinizde neler var” dediğinde biz gururlanarak Sarılar Mahallesi derneğine getirip onları burada ağırlayabiliyoruz. Onun için mahalle sakinleri, restorasyon aşamasında geçmişlerine ait değer verdikleri eşyaları derneğe veriyorlar ve müzemizde sergiliyoruz. Müzemizi kurmamızdaki amaçlardan biri de bundan sonraki nesillerin de nerden geldiklerini öğrenmeleri ve geleceğe nerden ayna tutacaklarını görmeleriydi. “diye konuştu.

İNSANLARIN İLGİ ODAĞI HÂLİNE GELDİ

Ziyarete gelen herkesin müze’nin içerisinde tarihte yer alan bir çok eşya ile karşılayacağını belirten Çiftçioğlu :”Müzemizde eski döneme ait çömlekten yapılma keçi derisi bir dümbelegimiz var. Çok eski bir haçımız var. Bu haçın geçmişi 80, 90 yıla kadar dayanıyor. Zamanının da kilisemize hediye edilmişti. Tahıl ambarımız, eski televizyonlarımız, mutfak araç gereçleri, ütü, müzik kasedi ve daha bir çok eşya bulunmaktadır.

2018’de biz bir festival düzenlemiştik ve çokta başarılı olmuştu. Bölgenin en geniş kitleye ulaşan festivallerinden biriydi diyebiliriz. Başarılı olunca 2019’da daha nüfuslu bir festival düzenledik oda oldukça kitleye ulaştı. Bu iki festival Sarılar Mahallesi’ne olan ilgiyi artırdı. Derneğimiz ve müzemiz de bu durumdan etkilenerek daha fazla ziyaretçi almaya başladı. İnsanların ilgi odağı haline geldi. Ancak pandemi ile beraber azalmalar oluştu. Ama her zaman, herkese kapılarımız açık, dileyen herkes Sarılar Mahallesi’ne gelerek bu tarihî dokuyu ziyaret edebilir.”diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir