Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından 2017 yılında başlatılan ve günden güne daha fazla kadın çiftçiye destek ile devam ettirilen Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği tam gaz devam ediyor..
HABER MERKEZİ
Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından 2017 yılında başlatılan ve günden güne daha fazla kadın çiftçiye destek ile devam ettirilen Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği tam gaz devam ediyor. Kilosu 60 bin liradan satılması dolayısıyla dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran çiçeği yetiştiriciliği için Hatay’ın toprakların uygun olduğu belirtilirken, safran hasadının bölgemizde yetiştirilen diğer ürünlerin hasadından sonra yapılması safrana olan ilgiyi arttırmaktadır.
Bölgemiz kadın çiftçilerine destek amacı ile 2017 yılından itibaren Safran soğanını ücretsiz olarak dağıttıklarını ifade eden Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Nidal Özdemir konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Faydaları saymak ile bitmeyecek olan safran için bölgemizde yürüttüğümüz çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Kilosu çok ciddi rakamlarda alıcı bulan bu bitkinin soğanları da yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Biz Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olarak kadın çitçilerimize bu soğanlarımızı ücretsiz olarak dağıtmaktayız. Soğan dağıtımı yaptığımız kadınlardan tek bir şartımız vardır o da 3 yıl sonra kendilerine verdiğimiz kadar soğanı bize geri vermeleridir. İlk ekimden sonra 3 yıl çiçek veren safran soğanları 3 yılın sonunda bazen 5 bazen de 7 olarak topraktan alınan soğanlar toprak yorgunluğu sebebi ile başka bahçelere dikilmektedirler.2017 yılında Turfanda mahallesinde 100 kğ, 2018 yılında yine 100 kğ safran soğanı vererek desteklediğimiz kadın çiftçimiz Münevver Ezelsoy bugün 10 dönüme safran ekmesi sebebi ile Lider kadın çifti olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bu yıl Defne ilçemizin bir çok mahallesinde safran soğanı dağıtımını tamamladığımız kadın çiftçilerimiz birkaç gün içerisinde safran çiçeklerini toplamaya başlayacaklardır. Safran çiçeği toplamada erken saatlerde yapılan hasat önem arzetmektedir. Zira arıların çok sevdiği bu çiçeği arılardan önce toplamak adına günün ilk ışıkları ile toplamak gerekmektedir. Safran çiçeği hasadı Aralık ayı sonuna kadar yapılmaktadır.” dedi.
Safran yetiştiriciliği konusunda da kadın çiftçilere bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Nidal Özdemir, Önümüzdeki yıl hedefleri arasında Yayladağı ilçemizin Suriye sınır bölgesinde bulunan leçelik alanda safran yetiştirmek olduğunun altını çizerek, kadın çiftçilere desteklerinin aralıksız devam edeceğini söyledi.
Pazarlama sorunu olmayan ve kadın çiftçilere ciddi bir ekonomik kazanç sağlayan safran bitkisini üretmek isteyen kadın çiftçilerin kendilerine ulaşmalarını söyleyen Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Nidal Özdemir, Kooperatiflerinin sadece safran ile sınırlı kalmayarak birçok bitki konusunda kadın çiftçilere desteğini sürdüreceğini vurguladı.