Röportaj: Sosyolog Şair – Yazar Aydın Mutlu Dinçoğul

Hazırlayan: Ali Taş

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1960 İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi DTCF de Edebiyat ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji dallarında eğitimler aldım. 78 kuşağından Antikapitalist Alevi bir yazarım. Yayınlanmış 8 kitabım var. Ayrıca yayına hazır 7 kitabım daha bulunmaktadır.

Kitaplarınızda işlediğiniz temel konular nedir?

Kitaplarımda insanlar arasındaki zora dayalı ilişkileri sosyolojik ve teolojik bağlamda çözümleyerek, tarihsel bir analiz yapılmaktadır. Kitaplarımda karşılaştırmalı bir yöntem kullanılmıştır. Esas olarak insanların vicdani özgürlük haklarını savunan bir çizgi izlenmiştir. Bu noktada zora dayalı ilişkilerin omurgasını oluşturan tekil hiyerarşiye karşı, gönülden gelen barışçıl rıza ilişkilerine açılan çoğul hiyerarşi incelenmiştir. Aleviliğin tekil hiyerarşiye kapalı, ancak rıza ilişkilerine dayalı çoğul hiyerarşiye açıldığı kanıtlanmıştır.

Sizi, bu kitaplarda işlediğiniz konulara yönelten sebepler nelerdir?

Savaşın toplumda yarattığı tahribatlara karşı gerçek anlamda barışı içselleştirmiş bir toplumun oluşabilmesi ve bu toplumda, gönülden gelen rıza ilişkilerinin bilinçli ve kalıcı olabilmesi için, tekil hiyerarşik ilişkilerin günlük yaşamda ve zihinsel dünyada lağvedilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu barışçıl rıza zihniyetinin oluşabilmesine hizmet etmek amacıyla anti hiyerarşik, anti otoriter bir sosyoloji ve teoloji oluşturmaya çalışıyorum.

Ressam Ali Taş tarafından organize edilen Kültür sanat etkinliklerine davet edildiniz. Antakya’ya geldiniz ve farklı mekânlarda insanlarla bir araya gelerek duygu ve düşüncelerinizi paylaştınız. Bu etkinliklerde gözlemlediklerinizi anlatabilir misiniz?

Antakya’nın kültür sanat ve düşünce dünyasının gelişebilmesi noktasında Ressam Ali Taş’ın özel bir konumu olduğunu biliyorum. Kendisiyle daha güçlü etkinlikler yapabilmeyi umuyorum. Antakyalıların bu etkinliklerde daha aktif katılımının sağlanabilmesi için yerel yönetimlerin ve idari makamların daha etkin rol alarak, güçlü bir destek vermesini diliyorum. Antakya gibi kadim değerlere sahip olan şehrin ve ona ruhunu veren halkın, barışçıl ve vicdani özünün beni heyecanlandırdığını söyleyebilirim.

Antakya ve Defne ilçesinde farklı mekanlardaki okurlarınızla buluşmanızdan sonra, Samandağ İlçe Belediyesi tarafından açılan kitap fuarına katılarak kitaplarınızı imzaladınız. Bu süreç içinde gerek fuarın fiziki yapısı ve organizasyonun şekli, gerekse kitaplarını imzalatan okurlarınızla ilgili olarak duygu ve düşüncelerinizi aktarabilir misiniz?

Fuar organizasyonu Antakya halkına çok daha aktif duyurulabilirdi. Bu sebeple katılım yoğunluğu azdı. Ayrıca söyleşiler esnasında halkın soru sorma aktivasyonunu göremediğimi belirtmek isterim. Buna rağmen bu tür kitap fuarları, tüm eksikliklere rağmen iyi niyet ve büyük emeklerle yapılmakta, halkın kitap ve yazarlarla buluşmasını sağlamaktadır. Söyleşilerin açık alanda yapılması, kimi zaman yağmur ve rüzgâra açık olması sebebiyle sekteye uğraması açık bir dezavantaj oluşturmuştur. Buna rağmen yazar ve okurların bir araya gelerek buluşabilmesi son derece olumlu görülmelidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Şu ana kadar yayınlanmış eserlerinizin türü, içeriği ve adları nelerdir?

Cennetin Ufkunda” isimli edebi bir deneme olan ilk kitabımdan sonra “Hiyerarşi ve Demokrasi” adlı kitapta, hiyerarşi ve demokrasinin karşılıklı tarihsel bir karşılaştırmasını yaptım. 3. Kitabım Antikapitalist Müslüman bakış bağlamında İslam ve Tekil hiyerarşi”, 4 kitabım iktidarsız bir iktidara açılan çoğul rıza kapıları bağlamında “Alevilik Ve Çoğul Hiyerarşi”… Ayrıca “Zamanı İncitmeyesin” ve “Hakikatin Döngüsünde” adlı şiir kitaplarım ve “Aşk-ı Niyaz “ adlı felsefi – teolojik bir deneme kitabı ile son olarak “Dinde Devrim, Devrimde Din” adlı kitaplarım yayınlanmıştır.

Bundan sonra nerede ve ne tür etkinlikleriniz olacak? Kısaca alabilir miyiz?

Gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarında söyleşilerim olacak. Ayrıca şiirlerimden derlenen Sinevizyon gösterimi ve hiyerarşi üzerine hazırladığım belgeselin gösterimi gerçekleşecek. İnsanlarla kültür ve sanat etkinliklerinde buluşmaya devam edeceğim.

İnsanlar size hangi yollarla ulaşabilir?

YouTube’da, Facebook ve Instagram’da Aydın Mutlu Dinçoğul adıyla sayfalarım açıktır. Tüm okurlar, sayfalarım üzerinden bana ulaşarak abone olup şiirlerimi, yazılarımı ve videolarımı izleyebilirler.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Ressam Ali Taş’ın şahsında Antakya halkına olan saygı ve hürmetlerimi ifade etmek isterim. Ayrıca bu özel röportajınız için sizlere teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Biz teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir