Ressam Altunay herkesi bir sanat dalı ile ilgilenmeye çağırdı

Ressam Yusuf Altunay sanat ve sanatçıya dair sorulara yanıt verdi. Gençlerin sanat ve sanatçıya yönelik olan ilgisini anlatan Altunay, sanata başladığı günden bu yana yaşadıklarını sıraladı. ‘Sanat ruhu besler’ diyen ressam Altunay, herkesi bir sanat dalıyla ilgilenmeye çağırdı

BÜLENT KAVUK

İlimiz Hatay’ın tanınan sanatçıları arasında yer alan Ressam Yusuf Altunay Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtladı. Sanat ve sanatçıya dair duygu ve düşüncelerini paylaşan Yusuf Altunay, soru ve cevap şeklinde gerçekleşen röportajda merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

SANAT VE SANATÇIYI NASIL TANIMLARSINIZ?

Sanat, insanın içindeki güzellikleri, duyguları açığa çıkarması diyebiliriz. Sanatçı ise içindekileri güzellikleri, olumlu, olumsuz duyguları farklı materyallerle açığa çıkarmasıdır. Örneğin şiir, resim, müzik aleti gibi materyallerle dışa yansıtanlara da sanatçı diyorum. Güzel sanatlar dalları birbiri ile hep bağlantılıdır. Örneğin Zeki Müren, Levent kırca, Nejat Uygur gibi sanatçılar aynı zamanda ressamdırlar.

SANATIN İNSAN ÜZERİNDEKİ GÜCÜ?

Sanat çok güçlü bir kavram. Sanatın ruhu beslemesi gibi bir gücü var. Sanatla uğraşan bir insanın kötü düşünecek zamanı kalmaz. Hümanist olur ve dünyaya bakışı farklı olur. Ben hep söylüyorum çevremde olan insanlara gençleri ve çocukları sanata yönlendirin çünkü sanatla uğraşırsa kötü alışkanlık edinecek zamanı olmaz, kötü düşüncelerden arındırıcı bir gücü var sanatın. O yüzden ben çocukların ve gençlerin sanata yönlendirilmesini çok istiyorum

GENÇLER VE SANAT?

Eskiye göre daha iyi bana gelen müşterilerin yarısı gençlerden oluşuyor. Eskiye göre çok daha iyi ve giderek daha iyi olacağını zannediyorum. Eskiden çok yaygın olmamasının sebebi ise maddi zorluklardı şimdi gençlerin eskiye göre avantajı maddi sorunlarının olmaması. İleri süreçte daha iyi olacağına inanıyorum.

ALTUNAY’I ETKİLEYEN SANAT ESERİ VE SANATÇILAR?

Dünyanın en büyük sanat müzesini (Musée du Louvre) gezdim Paris’te, orada ki Rönesans dönemi ressamların hemen hemen hepsinin ayrı bir etkisi oldu üzerimde. Örneğin Roberts, Leonardo da Vinci, gerçeküstücü olan Salvador Dali gibi hepsinin benim üzerimde etkisi var ayrıt etmem çok güç bu sanatçıların hepsi benim için dahi insanlar ve hepsinden etkilenerek resimlerimi yapıyorum.

ESERLERİNİZDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

Ben izlenimci akımı benimsiyorum o yüzden çevremizi konu ediyorum. En çok ilgimi çeken Antakya’nın tarihi dokusunu işlemek oluyor. Tabii bunun yanı sıra birçok konuyu işliyorum. Teknik olarak ise yağlı boya, pastel, karakalem ve mozaik işliyorum.

ŞU ANDA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ ESERİNİZ VAR MI?

Evet var. Defne Belediye’sine mozaikten yapmış olduğumuz büyük bir Atatürk portresi var onu yapıyoruz onun dışında yağlı oya çalışmalarıma devam ediyorum.

SANATI NE OLARAK GÖRÜYORSUNUZ?

Şöyle bir söz vardır ‘Sanat Sanat için mi, Sanat toplum için mi’ diye bence bunlar birbirinden ayrılmayacak kavramlar. Bunun sebebi ise örneğin ben çok sevdiğim bir konu işliyorum illa satılacak diye bakmıyorum ama o bittiği an toplumun oluyor. Ben sanatımı mutlu olduğum için yapıyorum. Benim zaten bir mesleğim var aslında benim mesleğim lokantacılık. 1990 yıllarına kadar lokantacılık yaptım fakat ben o işi elimin tersiyle ittim ve mutlu olduğum bir işi yapmaya başladım.

İYİ BİR RESSAM OLMANIN BİR KURALI VAR MI?

En önemli kural kendini pişirmek bir insan kendini pişirmeden kendini ressam saymamalı. Ben bile hala kendime ressam demeye çekiniyorum çünkü sanat işi büyük bir derya. Ben kurs veriyorum yanımda öğrenen birçok kişi oldu. Sadece Antakya’da benden öğrenip 5 kişi atölye açtı. Bu sanatı 500 kişiden fazla kişiye öğrettim ama yine de kendimi yüzde yüz bir ressam olarak saymıyorum sanat çok büyük bir derya çünkü.

RESİM YETENEĞİNİZ NASZIL ORTAYA ÇIKTI?

İlkokulda ben resme merak sardım o zamanlar ilkokul öğretmenim ressamdı onun yaptığı resimler çok ilgimi çekmeye başladı daha sonra usta çırak ilişkisi ile tanıştığım hocalar oldu birde rahmetli Süleyman Erbek vardı oda beni teşvik edenlerden biriydi.

AİLENİZ RESME OLAN SEVGİNİZE NASIL KARŞILIK VERDİ?

Ailem ilk başlarda bana çok karşı çıktı. Hatta rahmetli babam malzemelerimi kaç defa sakladı ama daha sonra bir toplumda oturduğu zaman resim yaptığımı övünerek anlatırdı. Karşı çıkmalarının nedeni o zamanlar sanattan ekmek yemek zor olduğu içindi. O yüzden ben onlara hak veriyordum.

KAÇ YILDIR BU SANATI YAPIYORSUNUZ?

Ben ilkokuldan beri resim çiziyorum. Ama 1990 yılına kadar lokantacılık yaptım. 1995 yılında ise ilk atölyemi açtım ve 26 senedir buradayım severek ve büyük bir aşkla yapmaya da devam edeceğim” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir