Psikolojik olarak iyi misiniz?

Günümüzde her bireyden şunları duyuyoruz: “Benim psikolojim bozuldu, ben iyi değilim”. Herhangi bir yaşam olayına bağlı olmaksızın kişinin psikolojik iyi oluş hali azaldığında ağzından bu cümleler çıkabilir. Psikolojik iyi oluş, bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve başka kişilerle ilişkisinin niteliğini ifade eder. Psikolojik iyi oluş, insanın hayattaki anlamlı amaçları sürdürmesini, kişisel gelişimi ve çevresi ile kurduğu kaliteli ilişkilerini yönetme olarak da tanımlanmaktadır. Özetle, insanın “kendini iyi hissetmesi ve iyi işlevde bulunması” olarak tanımlayabiliriz. Peki sizce sizin psikolojik iyi olma haliniz hangi seviyededir?
Psikolojik iyi oluş düzeyi artan insanlar kendi yaşamını pozitif olarak değerlendirebilmektedir. Psikolojik iyi oluş düzeyinin yükselmesi, olumlu duygularının artması, olumsuz duyguların azalmasına ve bireyin yaşamının kalitesine ilişkin düşüncelerinin olumlu olmasına bağlıdır. Aynı zamanda mutluluğun bir çeşidi olarak da değerlendirilen psikolojik iyi oluş, bireyin değerleri doğrultusunda yaşamının anlamını ve amacını bulmaya çabalamasını içeren bir mutluluk anlayışıdır.Psikolojik iyi oluşları yüksek insanların hayatlarında bir anlam ve amaç vardır. Kendilerini her yönüyle kabullenmişlerdir ve özsaygıları da yüksektir. Hem kendisiyle hem de diğer insanlarla iyi ilişkiler içindedirler, günlük hayatın stres ve kaygısıyla pozitif bir şekilde baş edebilirler. Ayrıca bu bireyler, yaşamı bir gelişim ve öğrenme süreci olarak görürlerken, özerk ve bağımsız kişilikleriyle de dikkat çekerler.
Psikolojik iyi oluş halini yükseltmek için kişinin yaşadığı psikolojik problemlerin çözümlenmesi gerekmektedir. Birey bazen problemi tam olarak tanımlayamaz ya da çözümü bilemez. Bu noktada psikolojik danışma süreci kişinin farkındalığını arttırıp, probleminin çözümünde ona yardımcı olmaktır. Sonuç olarak, psikolojik danışmada nihai amacın, danışanın psikolojik bir problemini çözmenin yanı sıra, kendi yaşamından doyum sağlaması ve mutlu hissetmesi olmalıdır.
Uzm. Psk. Dan. Ezgi ÇAĞLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir