Otizmli çocuk sayısı İskenderun bölgesinde daha fazla!

Antakya Defne Rotary Kulübü, MKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş’ı konuk etti..

BÜLENT KAVUK

Antakya Defne Rotary Kulübü, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş’ı konuk etti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” ilan edildiğini söyleyen Kulüp Başkanı Nermin Tiftikçi;

“Bu kapsamda, tüm dünyada olduğu gibi biz de Nisan ayı boyunca konuyla ilgili farkındalığın artırılması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması için çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Bu doğrultuda biz de Prof. Dr. Sayın Nazan Savaş’ın verdiği değerli bilgilerle otizm konusunda aydınlanarak çevremizi bilinçlendirmek üzere çalışacağız.” dedi.

Bebekliğin ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve nörogelişimsel bir bozukluk olan OSB’un; her coğrafyada her sosyoekonomik düzeyde görülebildiğini söyleyen Nazan Savaş ise sözlerine şöyle devam etti:

“İskenderun bölgesinde fazla olması da dikkat çekici bir durumdur. Demir çelik sanayisinin yoğun olduğu bu bölgede nedenleri ortaya koyan bilimsel araştırmalar yapılmalıdır. Çünkü bazı toksinler ve ağır metallerin yarattığı çevre kirliliği anne karnında ve/veya doğumdan sonra maruz kalmak OSB riskini arttırmaktadır. Özellikle baba yaşının ileri oluşu otizm için risk oluşturmakta, ayrıca 35 yaş üstü bir annenin çocuğunun otizmli olma riskinin yaklaşık %30 daha fazla olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak son yıllarda OSB sıklığının artmasının sebeplerinden birinin de geç yaşta çocuk sahibi olma sıklığının artması olduğunu düşündürmektedir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir