Ortadoğu’yu Antakya’ya bağlayan tek geçiş; Demirköprü!

 

HABER MERKEZİ

Antakya ile Reyhanlı arasında, Asi Nehri üzerinde yer alan, Orta Çağ’da bölgenin en önemli geçitlerinden ve Antakya savunmasında büyük rol oynayan Demir Köprü günümüzde varlığını korumayı başarıyor. Taştan yapılmış köprü günümüzde halen yaya trafiğine açık olarak kullanılıyor.

Ancak bölge ile ilgili yeterli bilginin yer almadığını aktaran ziyaretçiler, “böylesine görkemli ve tarihi eski bir köprü ile ilgili ne yazık ki yeterli bilgilere sahip olmadık. Bölge halkından duyduğumuz kadarı ile yetindik. Oysa burası Batıayaz da yer alan köprü gibi turizme kazandırıla bilinir. Görsel ve bakım açısından büyüleyici ama tarihi geçmişi ile ilgili bilgiler ne yazık ki yeterli değil” ifadelerine yer verdiler.

Demirköprü ile ilgili bildiklerini gazetemiz haber ekibine aktaran bölge sakinleri, “Ortadoğu’yu Antakya’ya bağlayan tek geçiş yeri olan Demirköprü, adını verdiği Demirköprü mahallesinde, Asi nehri üzerine S şeklinde kurulmuştur. Asi nehri üzerine kurulmuş olan Demirköprü aynı zamanda, Hitit köprüsü olarak ta bilinir. 110 Metre uzunluğunda 7metre bazı yerde 10 metre genişliğindedir. Her iki yanda korkuluk duvarları yükselmekle ve yer yer korkuluklarda yer yer tali gözler yapılmıştır. Fransızlar 1925 yılında köprüde ufak çapta onarım yapılmış ve her iki yanına bazı ilaveler yaparak 160 metre uzunluğuna getirilmiş. Köprünün kıvrılan bölümünde bulunan iki adet taşma gözü ile değirmene su verilmektedir. Osmanlı dönemi eseri olan köprü tamamen kesme taşlardan yapılmış olup, Antakya’da bulunan Roma köprüsünün benzeridir. Antakya’nın savunmasında çok önemli bir yere sahip olan köprünün her iki yanında muhafız kuleleri ve demirden kapılar bulunmakta idi. Bu demir kapılar kapandığında önünde sular birikerek göl haline gelmekte ve giriş çıkışlar kesiliyor. Her iki yanda bulunan demir kapılar nedeniyle de köprüye Demirköprü adı verilmiştir. Köprü 1829 yılında onarıma alınmış 1830 yılında tamamlanmıştır. Köprü tamamlandıktan sonra bir müddet geçişler paralı olmuştur.1925 Yılında Fransızlar döneminde ufak çapta bir onarım geçirmiştir. Köprü her dönemde Antakya’nın savunmasında büyük önem taşımıştır” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir