MKÜ’de konser, sempozyum bir arada!

Yedi tane seminer, 5 dinleti Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Erhan Tekin’in şefliğini yaptığı Antakya Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencileri ile birlikte gerçekleştirildi..

ALİ ZAN

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) Sempozyum kapsamında 12 bildiri sunumu yapıldı.

Yedi tane seminer, 5 dinleti Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Erhan Tekin’in şefliğini yaptığı Antakya Devlet Konservatuvarı öğretim elemanı ve öğrencileri ile birlikte gerçekleştirildi.

Sempozyuma katılan Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Prof. Dr. Ersen Varlı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Onur Güneş Ayas, Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarın’dan Doç. Dr. Mustafa Şahin ve Öğr. Gör. Ozan Daş, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarından Dr. Öğr. Gör. Safiye Şeyda Erdaş, Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Fulya Çelikel Soğancı, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Harun Korkmaz, Halep’li ses ve ritim sanatçısı İbrahim Müslümani ve Oxford Makam Grubu’ndan Prof. Dr. Martin Stokes, Doç. Dr. Beshir Saade, Dr. Eric Samothrakis, Dr. Yara Salaheddin, Malachy O Neil ile birlikte biri EXPO 2021 Alanında ve diğeri Üniversite Konferans salonunda olmak üzere iki büyük konser verildi. Konserlerden birincisi halka açık olarak Expo Kisecik Anfi Tiyatro alanında verildi.

Diğer Konser Oxford Makam Grubu ile Antakya Devlet Konservatuvarı arasında sanat ve akademik dostluk konserinin sunumu yapıldı.

ORTADOĞU’DA DÜZENLENEN İLK KONFERANS

1932 Kahire Kongresinden sonra Orta Doğu’da düzenlenen ilk konferans genel temasının Orta Doğu’da Osmanlı dönemi müzik kültürünün Arap müziği üzerindeki etkileri ile ilgili olması dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşın’dan sonra Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Erhan Tekin’in açılış konuşmalarının ardından, Londra’da UCL King’s College’ de Prof. Dr. Martin Stokes’in konuşmalarıyla devam etti. Türk Arap müzikleri üzerine araştırmaları ve yayınları olan Dr. Murat Özyıldırım ve Uğur Küçükkaptan’ın konuşmalarıyla devam etti.

Açılış töreninde Öğr. Gör. Sezgin Suna’nın yönetiminde Antakya Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden çok sesli koro iki eser seslendirdi. Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı ve Prof. Dr. Ersen Varlı’nın dinletisinden sonra Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şahin’in zeybek gösterisi ile devam etti.

8 YAŞINDAKİ PİYANİSTİN DİNLETİSİ

Daha sonra Antakya’da üstün yetenekli 8 yaşındaki piyanist Ada Alagöz ve Doç. Dr. Erhan Tekin’in piyano-klarnet dinletisi yer aldı.

Açılış töreninde MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen’in konuşmasından sonra Dr. Fulya Çelikel Soğancı’nın piyano dinletisi ile sona erdi. Sempozyum oturumları Türkçe ve İngilizce yapıldı. Doç. Dr. Erhan Tekin sempozyumun düzenlenmesi ve icra edilmesi sürecinde verdiği desteklerden dolayı başta Hatay Valisi Rahmi Doğan’a, HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen’e, İl Kültür Müdürü Hüsnü Işılgör’e, HMKÜ Kurma ve Yaşatma Vakıf Başkanı Tahsin Rende’ye ve Antakya Öğretmen Evi Müdürü Ömer Bilgin’e teşekkürlerini dile getirdi. Ayrıca sempozyumun düzenlenmesinde görev alan Konservatuvar Personeli ve Öğretim elemanlarında çok teşekkür etti.

SEMPOZYUMUN İLK GÜNÜ OTURUMLARI

Sempozyumun ilk günü oturumlar Atatürk Konferan Salonu’nda yapıldı. İkinci gün İbrahim Müslümani’nin dinletisinden sonra bir oturum Antakya Öğretmen Evi’nde yapıldı. Öğretmen Evi’nde ayrıca Dr. Fulya Çelikel Soğancı’nın Mobil Müzik teknolojileri konulu seminerinden sonra Özlem Doğuş Varlı ve Ersen Varlı’nın müzik dinletisi büyük beğeni topladı. Öğlenden sonra EXPO alanında Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın Gastroetnomüzikoloji semineri ve Prof. Dr. Martin Stokes’in Oxford Makam Grubu tanıtım semineri ile devam etti. Akşam 20:30 Expo alanında yapılan konser ile son buldu.

KADINLAR DÜNYAYI ÇALIYOR VE SÖYLÜYOR’ SEMİNERİ

Son gün Antakya Devlet Konservatuvarı binasında Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın “Kadınlar Dünyayı Çalıyor ve Söylüyor seminerinden sonra Antakya Devlet Konservatuvarı bağlama öğretim elemanı Enes Sönmez ve bağlama grubu öğrencileri dinletisi yapıldı. Pro. Dr. Ersen Varlı’nın “Türk Halk Müziği İcra Teknikleri” başlıklı semineri ve daha sonra Doç. Dr. Mustafa Şahin’in ” Kaval İcra Teknikleri” başlıklı semineri ve piyano-kaval dinletisi yapıldı. Doç. Dr. Onur Güneş Ayas’ın “Müzik Sosyolojisi” başlıklı seminerinden sonra İbrahim Müslümani’nin sunduğu “Muvaşşah Formu başlıklı semineri ve dinletisi yer aldı. Öğlenden sonra Üniversite Konferans Salonunda akademik ve sanatsal dostluk konseri ile sempozyum sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir