HABER MERKEZİ
Mide dolgusu işlemi, midenin önceden belirlenen bir bölgesine endoskopik işlemle botoks maddesi enjekte edilmesi prensibine dayalı, yeni sayılabilecek obezite tedavi yöntemlerinden biridir. Mide botoksu olarak da adlandırılan, ameliyatsız olarak zayıflamayı destekleyen yöntemlerden biri olan mide dolgusu ile mide kaslarının kasılması kısıtlanarak midenin sindirim ve boşaltım süresi geciktirilir, bu şekilde hastaların iştah kaybı yaşaması sağlanır. Bu şekilde hastanın kilo kaybetmesine destek sağlanmış olur.
Mide dolgusu ya da mide botoksu, mide ile ilgili cerrahi bir operasyon geçirmekten çekinen kişilerin, “cerrahi opere edilme riski yüksek” gruba dahil olan hastaların, “fazla kilolu veya obez” olarak adlandırılan kişilerin ya da diyet-egzersiz gibi doğal yöntemlerle kilo veremeyen kişilerin sağlıklı bir hayata kavuşmak adına başvurdukları bariatrik cerrahiye bir alternatif olarak sunulan yöntemdir. Bu yöntem aynı zamanda “süper obez” diye adlandırılan hastalara tavsiye edilen mide ameliyatları (tüp mide veya mide küçültme) öncesinde, doktorlar tarafından bu hastaların ameliyata uygun duruma gelmelerini sağlamak için de kullanılabilir.
Mide dolgusu tedavisi bir cerrahi operasyon değildir, ancak doktorun sağlıklı çalışması ve hastanın konforu açısından kısa süreli sedasyon işlemi ile uygulanır. Operasyon yaklaşık olarak 20-30 dakika kadar sürer. Endoskopik uygulama ile yapılır, kesi olmadığı için cerrahi operasyon sonrasında yaşanması muhtemel sorunların hiçbiri hastada görülmez. Hasta çok hızlı normal yaşamına geri döner.
Bu operasyonda amaç, midenin belirli bölgelerine “Botilinum toksin” adı verilen madde enjekte edilerek mide kaslarının kasılması kısıtlanır ve hastanın iştah kaybı yaşaması sağlanır. Bu kısıtlama sayesinde midenin sindirim ve boşaltım süresi uzar. Böylece hasta yediklerini normalden daha yavaş sindirir. Bu da mide dolgusu uygulanan hastanın iştahının azalmasına, daha az yemek yemesine ve daha kolay kilo vermesine imkân sağlar.
Mide ile ilgili dolgu işlemi cerrahi bir operasyon olmadığı için hastalar işlem yapıldıktan sonra gün içerisinde hastaneden taburcu edilebilir. Kısa süreli genel anestezi altında yapılan, ortalama 20-30 dakika süren bu işlem hastanın hastanede kalması gerekmez. Hastalarımız operasyon sonrasında 1-2 saat gözetim altında tutulur, dinlendirilip genel durum izlemesi yapıldıktan sonra her şey yolunda gidiyorsa, hast taburcu edilerek günlük hayatına dönebilir.
Mide dolgusu işlemi sonrasında yaşanacak kilo kaybı, tedavinin uygulandığı hastaların genel sağlık durumu, geçmişteki kilosu, metabolizma hızı, yaşam tarzı ve uyguladıkları diyet programına sadık kalıp kalmadıkları gibi pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Yani bu yöntemdeki en önemli kilit nokta hastaların kendilerine önerilen diyet programına uygun yaşam tarzını kabul etmeleri ve sürdürülebilir şekilde bunu eksiksiz uygulamalarıdır. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları olmayan bireylerde operasyonun başarısız olma ihtimali maalesef her zaman vardır. Hastanın işbirliği başarı konusunda çok önemlidir.
Diğer bütün obezite cerrahisi yöntemlerinde olduğu gibi hastaya kesin bir şekilde kilo verdirme garantisi verilemez, ancak yeme konusundaki isteklerini azaltarak uygulayacakları diyetlerine yardımcı olmak mümkündür. Ancak burada önemli olan tek konu hastaların kendilerine verilen besşenme programına ve egzersizlere uygun yaşamalarıdır. Nasılsa sonra diyet yaparım diye önce mide botoksu yapılarak başlanması da uygun olmayabilir. Bu yolda belli bir ilerleme kaydeden, süreci hızlandırıp motivasyon sağlanması gereken vakalarda bu işlem önerilmelidir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemekte zorluk çeken hastalar operasyonun sonrasında başarısızlık yaşayabilirler.
Mide Dolgusu tam bir cerrahi müdahale değildir. Endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilen bir operasyon olduğu için uygulanacak hasta seçiminin çok doğru yapılması önemlidir. Bu noktada vücut kitle endeksi olması gereken değerden %15 – %20 daha fazla olan ve obezite cerrahisi için uygun olmayan hastalar bu işlem için uygun adaylar olabilir. Çünkü vücut kitle endeksi %20’den fazla olan hastalara obezite cerrahisi uygulamaları daha uygun olacaktır.
Sağlıklı yaşam tarzını ve hareketli olmayı benimsemeye hazır, bu yaşamın getireceği zorlukları göğüslemeye hazır ancak ufak bir desteğe ihtiyacı olan kişilere mide dolgusu uygulaması çok daha uygun olabilir.
Mide dolgusu işlemi özellikle obezite hastalarına uygulandığı için hasta dikkatle izlenmelidir. Ancak cerrahi operasyon olmadığı için cerrahi sonrası yaşanan durumlar hastalarda yaşanmaz. Herhangi bir yan etki görülmez. Daha öncesinde kas hastalığı yaşamış olan, alerjisi olan ya da olduğunu düşünen veya daha önceden gastrit-ülser gibi mide rahatsızlığı olan hastaların operasyon öncesi gerekli tetkikleri detaylıca yapılmalıdır. Bunun yanı sıra hastaların mide dolgusu operasyonu için tecrübeli bir hekim ve tam donanımlı bir hastane tercih etmeleri gerekir.
Mide dolgusu hastanın vücuduna içerden bir müdahale olduğu için, sağlıkla ilgili tüm tedavilerde önerdiğimiz gibi kesinlikle tam teşekküllü, bu alanda uzmanlaşmış hastanelerde yapılmalıdır. Hastanın öyküsünü, geçmiş ve mevcut hastalıklarını, genetik yapısını ve kilo ile yaşadığı tüm sorunları biliyor olmak çok önemlidir. Cerrahi operasyon olarak tanımlanmasa da endoskopik olarak uygulanan işlemin dikkat edilmesi gereken detayları bulunur. İşlemin de bu konuda tecrübeli bir doktor tarafından yapılıyor olması gerekir. Sağlığınızı riske atmadan doğru sağlık tercihleri yapmalısınız.
Mide botoksunda kullanılan Botilinum toksin, yani botoksun tüm etkisi 4-6 ay içinde vücuttan tamamen silinir. Bu nedenle düşünüldüğü gibi kalıcı bir durumu yoktur, ayrıca bir hasar da bırakmaz.
İştahı azaltmaya yönelik destek bir tedavi olarak belirtebileceğimiz mide botoksu sonrasında yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları kökten değişmelidir. Fastfood tarzı hızlı tüketilen gıdalar, asitli içecekler, ağır yemekler mideye zarar verebilir. Botoks uygulanan hastalar daha geç acıkır, daha az porsiyonlarla doyar, daha erken tokluk hisseder. Bunlar kilo verme açısından avantaj yaratan faktörlerdir. Eğer hasta sağlıklı tercihler yapmaz ve porsiyonlar konusunda dikkat etmezse, midede sorunlar yaşamaları mümkündür. Belirttiğimiz tüm bilgiler dikkat edilmesi gereken detaylardır. Bu detaylar midenize yapılan işlemin başarılı olmasını sağlar.
Mide balonu da kilo vermek için yapılan endoskopik bir uygulamadır. Aradaki fark ise mide balonu hacminin hastaya göre dönem dönem muayene yapılacak muayeneler sonucundaki verilere göre ayarlanması gerekir. Bu ayarlamalar da her seferinde endoskopi ile yapılır. Her seferinde cerrahi olmasa da uygulama yapılması demektir.
Mide botoksu tek seans ile 3-6 ay etki edecek bir iştah kaybı sağlar. Mide balonunda midenin içinde bir yabancı cisim olması çok nadir de olsa midede bulantılara neden olabilir. Ayrıca mide balonu çıkarıldıktan sonra maalesef birçok hasta ani bir iştah artışı şikayeti dile getirmektedir. Mide botoksunun etkisi ise zaman içinde yavaş yavaş geçer. Böylece ani iştah artışı hissedilmez, iştah yavaş yavaş normale döner.