BERNA EKENER
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremin kültürel mirasta açtığı yaralar on birinci ayında sarılmaya devam ediyor. Yüzlerce yıla meydan okuyan kültürel varlığın yerle bir olduğu Hatay’da çalışmalar hız kazandı.
Tarihin en büyük felaketlerinden olan depremde Habib-i Neccar Camii, Sarımiye Camii, Ulu Camii, Hatay Meclis Binası gibi daha onlarca tarihi yerimiz büyük hasar görmüş, kültürel varlıkların büyük bölümünde tahribatlar yaşanmıştı. Bir yandan depremzedeler için konutlar yapılmaya devam edilirken diğer yanda da şehrin kültürel mirasları için çalışmalar devam ediyor.
Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar: “Hatay bizim için tarih demek. Çoğu yeri tarihi yapılarla dolu fakat yaşanan depremle neredeyse hepsi çok büyük hasarlar aldı. Zaten nereye giderseniz gidin göreceksiniz. Şu an tarihi yapılarda ayrıştırma işlemi yapıyorlar değerli taşları ayırıyorlar yeniden yaparken dokunun bozulmaması adına yine aynı taşlar kullanılacak. İnşallah tekrardan aynı şekilde olurlar çünkü tarihi yapılarımız bizim için çok önemli. Hepsinin kendine has özellikleri ve geçmişleri var. Zaten bu yüzden de taşlarında ayrıştırma işlemi yapıyorlar. Aynı şekilde yeniden yapıldığında da çok dikkatli yapılması gerekiliyor. Dışarıdan onlarca turist gelirdi tarihi yerlerimizi görmek için gelen herkeste çok beğenirdi, beğenilmeyecek gibi değillerdi zaten. İnşallah en kısa zamanda yeniden ayağa kalkacaklar. Deprem bizden sadece tarihi yerlerimizi değil şehrimizi, evimizi, işimizi her şeyimizi aldı. Çok üzüldük, çok ağladık ama elimizden bunlardan başka bir şey gelmedi. Gidemedik de biz şehrimizi bırakamadık. Çünkü bizim kalbimiz Hatay’da atıyor. Şehir demeye de bin şahit ister zaten. Ne şehir merkezi kaldı ne bir şey. Fakat biz bu şehri çok seviyoruz. Bu şehir bize Atamızdan emanet bu yüzden elimizden ne geliyorsa hatta daha fazlasını yapacağız ve şehrimizi yeniden ayağa kaldıracağız.” Dediler.