Uzman Diyetisyen Simge Bal doğru diyet ve sağlıklı beslenmeye dair sorulara yanıt verdi. Diyetin kişiye özgü olduğunu ve kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle diyet yapılmaması gerektiğini söyleyen Bal, doğru ve sağlıklı beslenmeye davet etti.
ALİ ZAN
İlimiz Hatay’ın Uzman diyetisyenleri arasında yer alan Simge Bal Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtladı. Doğru diyet ve sağlıklı beslenme hakkında bilgi veren Simge Bal, soru ve cevap şeklinde gerçekleşen röportajda merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.
ÖNCELİKLE SİZİ TANIMAK İSTİYORUZ, KENDİNİZDEN SÖZ EDER MİSİNİZ?
1995 yılında Antakya’da doğdum. İlköğretim ve Lise eğitimimi Antakya’da tamamladım. İstanbul Yeditepe Üniversitesinde İngilizce beslenme ve diyetetik bölümünü bitirdim. Daha sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptım ve uzmanlığımı aldım. Ben hep sağlık alanında çalışmak istiyordum bütün tercihlerimi bu alanda yaptım. İlk tercihim olan Yeditepe üniversitesi geldi. Benim en büyük amacım insanların hayatına dokunabilmekti ve bunu başardım birçok insanının pozitif değişimine sebep olmak beni iyi ki bu bölümü seçmişim dememe sebep oluyor.”
DOĞRU DİYET YA DA YANLIŞ OLAN DİYET NEDİR?
Benim en sık karşılaştığım hatalardan birincisi danışanlar çok düşük kalori alımına başlıyor ve detoks suları adı altında sunulan bazı içeceklerle kilo vermeye çalışıyorlar, hatta bunları öğün yerine koyuyorlar. İkincisi Ekmek tüketimini direk kesiyorlar yani ekmeği tamamen hayatlarından çıkarıyorlar. Öğün atlamak da yapılan hatalardan biri, aç kalmaya sebep olabiliyor. Detoks sularını öğün olarak görmek de onların aç kalmasına neden oluyor. Benim en çok karşılaştığım diyet hataları bunlar. Doğru diyet kişiye özgüdür. Ama genel olarak sağlıklı beslenme diyeceksek eğer genel anlamda kişinin kan tahlillerine, yeme alışkanlıklarına, hayat tarzına ve kullandığı ilaçlara göre diyetisyen tarafından hazırlanmış yeterli sıvı, vitamin ve mineral içeren doğru karbonhidrat protein yağ ölçüsüne sahip ve kişinin gerekli enerjiyi alabileceği diyetlerdir. Doğru diyetin genel bakış açısı budur.”
DİYET KİŞİDEN KİŞİYE FARKLILIK GÖSTERİYOR MU?
“Tabii ki. Her kesin alması gereken enerji çok farklı, vücut yapısı çok farklı, yaşam tarzları çok farklı. Örneğin düşünün ki 120 kilo bir kişi ile 70 kilo bir insanın alacağı diyet listesi kesinlikle aynı olmayacaktır. Yüksek düzeyde spor yapan biri ile aktif olmayan bir insanın alacağı diyet listesi de aynı olmayacaktır. O yüzden diyet her zaman kişiye özgüdür. Bir başkasının diyeti sizin için uygun değildir.”
SAĞLIKLI BESLENMEDE SEBZELER NE KADAR PİŞİRİLMELİ?
“Aslında bu sebzeden sebzeye değişir. Çeşitli pişirme yöntemleri de farklı sebzeler için değişebilir; haşlama, buharda ya da fırında. Tabi ki uzun süre suda pişen veya fırında yanan sebzelerde vitamin kaybı oluyor. Bazı vitaminler de sebze suyuna geçiyor ve onu dökersek o vitaminler alınamayabiliyor. Sebzeleri az suda ve kısa süre pişirmek daha doğru olacaktır. Âmâ çiy olarak da tüketmeyi tercih ettiğimiz sebzeler de olabilir mesela salataya kullandığımız çeşitli sebzeler. Onları da yıkarken çok uzun sure suda bekletmemek gerekir sebzenin vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından.”
BİTKİ ÇAYLARININ DOĞRU TÜKETİMİ NEDİR?
“Bitki çayları biraz kritik. Sebebi ise her bitki çaylarının yan etkilerinin olacağını düşünmemiz gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar ve herhangi bir ilaç kulanlar bitki çaylarını kullanırken çok dikkat etmesi gerekiyor. Her bitki çayı her kişiye uygun olmayabilir. Günde birkaç bardağı geçmemeli ve su kaynadıktan sonra suyun 80 dereceye düşürülerek su ılıdıktan sonra demleme yolu ile tüketilmesi en doğru olanıdır.”
DİYETTE KAHVE TÜKETİMİNİ ÖNERİYOR MUSUNUZ?
“Uygun kişilere evet. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre fiziksel aktivite yani spor dan 1-2 saat önce içilen kahveler yağ yakımına yardımcı olabiliyor. Ama bu noktada şöyle bir durum var, eğer zayıflama diyeti yapıyorsanız kahvenin şekersiz, kremasız olması gerekiyor. Bunun sebebi kalori artışının olmaması. Uygun kafeyin almak için günde bir ya da iki fincan kahve yeterli. Ayrıca Kahve
diüretiktir, yani sıvı atıcıdır sık sık idrara çıkmanıza sebep olur, bu yüzden de mutlaka her kahveden sonra 1 bardak su içmelerini öneriyorum.”
GÜNDE KAÇ LİTRE SU TÜKETİLMESİ DOĞRUDUR?
“Kişinin kilosuna göre değişir ama genel olarak 8 ile 12 bardak arasında tüketmelerini öneriyoruz.”
MESLEĞİNİZİN ZOR VE KOLAY YÖNLERİ NELERDİR?
“Mesleği sevince zor yönleri ortadan kalkıyor aslında. Beslenme gündemi oldukça popüler ve takip etmesi güç olabilir. Oldukça güncel kalmaya çalışmalı ve araştırmaları takip etmeliyiz. Danışanlarla iletişim de en başta zor gelebilir çünkü herkes farklı ve herkesin beslenme problemi de farklıdır. Bunu da tecrübe ile hem daha çok çalışarak hem de daha çok danışan tanıyarak yapıyoruz. En başında insanlarla kurduğunuz iletişim çok önemli, güven vermek çok önemli. Burada her şey diyet listesi yazıp göndermek değil onlara bir nevi motivasyon aracı oluyoruz yani diyet terapisti oluyoruz. Danışmanlıkta kişiyi tanımak, anlamak ve yaşam tarzını bilmek bunlar mesleğe ilk başladığınızda zor gelebiliyor ama dediğim gibi tecrübe ile kolaylaşıyor.”
BU MESLEĞİ SEÇECEK OLANLARA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
“Türkiye’de bildiğim kadarıyla 60’tan fazla beslenme ve diyetetik bölümü olan üniversite var. İlk tavsiyem bence mesleği ‘gerçekten istiyorlar mı?’ diye düşünmeleri gerekiyor daha sonra diyetisyenlerle konuşmak, nasıl olduğunu anlamak ve daha sonra ki adım doğru üniversite seçimi olacaktır. Ben işimi severek ve büyük bir keyifle yapıyorum.”