HABER MERKEZİ
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Profesör Doktor Fikret Karaca liderliğinde yürütülen proje, keçi spermasının dondurulması ve suni tohumlama yoluyla küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesini hedefliyor.
TÜBİTAK tarafından 1.773.000 TL bütçe ile desteklenen ve 24 ay sürecek olan proje “Keçilerde Sperma Sulandırıcısına Vitamin D ve Çörek Otu Yağı İlavesinin Spermanın Dondurulmasına ve Suni Tohumlama Sonrası Gebelik Oranına Etkisi” ismini taşıyor.
Proje Ekibi ve Hedefler
Prof. Dr. Karaca’nın yürütücülüğünü üstlendiği projede Prof. Dr. Murat Yüksel, Prof. Dr. Pınar Coşkun, Doç. Dr. Cafer Tayyar Ateş, Dr. Öğr. Üyesi Nurdan Coşkun ve Dr. Oğuz Kaan Yalçın yer alıyor. Projenin temel amacı, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama başarısını artırmak için sperma kalitesini koruyacak sulandırıcı solüsyonunun geliştirilmesi ve spermanın dondurula bilirliğinin artırılmasıdır.
Küçükbaş Hayvancılıkta Büyük Bir Soruna Çözüm
Prof. Dr. Karaca, küçükbaş hayvanlarda spermaların uzun süre muhafazasının henüz tam olarak çözülememiş bir sorun olduğunu vurguluyor. Büyükbaş hayvanlarda yaygın olarak kullanılan dondurulmuş sperma ile suni tohumlama uygulamasının, küçükbaş hayvanlarda da kullanılması durumunda, özellikle kırsal kesimde geçim kaynağı olan keçi yetiştiriciliğine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor. Bu sayede, değerli damızlık tekelerin yavrularının elde edilmesi yaygınlaşacak ve suni tohumlama uygulamaları daha etkili hale gelecektir.
Ülke Ekonomisine Katkı Potansiyeli
Projenin sadece bölgeye değil, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor. Etkin bir sperma sulandırıcının geliştirilmesi ve spermanın başarılı şekilde dondurması durumunda; keçilerde suni tohumlama uygulamalarının yaygınlaşmasıyla verim özellikleri yüksek hayvan varlığının arttırılması hedefleniyor. Projede hedeflenen çıktılara ulaşılması durumunda geliştirilen sperma sulandırıcısının dünya genelinde keçi yetiştiriciliğine hizmet sunulabileceği düşünülüyor.
Türkiye’deki Küçükbaş Hayvan Varlığı
Türkiye’deki küçükbaş hayvan varlığıyla ilgili tahmini rakamlar veren Prof. Dr. Karaca, koyun sayısının 42 milyon, keçi sayısının ise 11 milyon civarında olduğunu belirtiyor. Son yıllarda küçükbaş hayvancılığa olan ilginin arttığına dikkat çeken Karaca, asıl önemli olanın hayvan sayısından ziyade verim özelliklerini artırmak olduğunu vurguluyor. Bu noktada suni tohumlama uygulamalarının önemli bir rol oynayacağını ifade ediyor.
Proje Sonuçları ve Yaygınlaştırma
Projenin sonunda elde edilecek sonuçlar, TÜBİTAK’a sunulacak raporlarla paylaşılacak. Ayrıca, bilimsel yayınlar ve kongre sunumlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde duyurulacak. Laboratuvar çalışmalarının yanı sıra, bölgedeki çiftçilerin keçilerinde de suni tohumlama uygulamaları yapılacak ve sonuçlar paylaşılacak. Projenin yaygınlaştırılması için toplantılar düzenlenerek, başarılar tüm ülke geneline aktarılacak.
Bu proje, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.