Koza Kırlangıç Dizisi: HİDAYET SAYIN KİTAPLARI – 2

HAZIRLAYAN: Nebih Nafile

Çocuklarımızdaki düş kurma, tasarlama, yapma – eyleme vb. yaratıcı eğilimleri beslemeyi ve bu eğilimlerin ortaya çıkmasını sağlamayı hedefleyen “Koza Kırlangıç Dizisi” kitapları, ilk gençliğe adım atacak çocuklarımız için ülkemiz edebiyatının seçkin yazarları tarafından yazıldı.

Koza “Kırlangıç Dizisi”nde Aysın Uğur Kezer’in “Buruşuk”, Hidayet Sayın’ın “Çılgın Akasya Ağacının Nöbetçileri”, “Kanaryaya Özgürlük Yakışır”, “Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?”, “Roman Yazan Tilki” ve “Saksağan Anlaşması” ; Nebih Nafile’nin “Bombili’nin Kedileri”, Melek Koç’un “Turuncu Gezegen”, Burhan Günel’in “Mantı Yiyen At” adlı eserleri yer almaktadır.

Edebiyatımızda önemli bir yeri olan, çoğu ödüllü @kozakaraca çocuk edebiyatı yazarları, okuyan, okuduğunu anlayan özgür düşünceli bir toplum için; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören çocuklarımız/gençlerimiz için ana babaların da okuyacağı yüzlerce kitap hazırladı. Okurlarımız, yaratıcı yazarlık çabaları, gelişmiş bir edebiyat dili, ilginç kurgu ve çekici olaylarla donatılmış kitaplarda kendi görüşlerinin de bir ölçüde belirlediği güncel, çağdaş, yetkin, seçkin, titiz bir yazarlık / yayıncılık emeğinin güzelliğine, çekiciliğine tanık olacaklar.

İster masal, ister hikâye, ister şiir, ister roman, ister bilmece – tekerleme kitabı olsun çocukların zevkle okuyacağı özgün telif eserler www.kozakaraca.com.tr adresinde…

Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?

Hekimliğinin yanı sıra yazdığı onlarca oyunu sahnelenen, birçok ödülle taçlandırılan Dr. Hidayet Sayın’ın “Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?” adlı eserinde tam 14 tane öykü yer alıyor: “Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?, Akıllı Serçe, Maymun Aklı, Kralın Rüyası, Sosyal İlişkiler Sınavı, Becerikli Güvercin, Ödenmiştir, Balıkçıl Kuşunun Hilesi, Koyun Sürüsünde Bir Minik Kurt, Doğal Yaşamın Zevki, Sevgi Ormanı, Gülen Bahçe, Uyuyakalan Kırlangıç, Konuşan Ağaç”

Öyküleri okuduğunuzda bir kurt yavrusunun kuzular arasına karışınca neler yaşadığını; balıkçıl kuşunun hilesini; güvercinin, serçenin, maymunun, kırlangıcın ve kargaların akıllarını kullanarak, zor durumdan nasıl kurtulduklarını okurken, acımasız bir kralın doğruya yönelmesini, yalancının foyasının ortaya çıkışını, çocuklukta yapılan bir iyiliğin yıllar sonra insana nasıl dönebildiğini de okuyacak, böylece hayvanların da insanların yaşamlarına benzer özellikler taşıdığını göreceksiniz.

Çocukların çok severek okuyacağı, okurken eğleneceği, eğlenirken de yeni bilgiler edineceği “Kargalar Filleri Nasıl Kovdu?” adlı eserde yer alan öykülerde, çocuklarımıza hayatta başlarına gelebilecek olaylar ve karşılaştıkları zorluklar karşısında akıllarını kullanmaları ve her zaman doğruluktan dürüstlükten yana olmaları gerektiği gibi değerler de hissettiriliyor.

Saksağan Anlaşması

Büyüse de herkesin içinde bir çocuk vardır. Saf, yalansız, güzel bir dünyada yaşamak isteyen düş zengini bir çocuk… O çocuk ulaşılmaz sanılan ülkelere alır götürür bizi, bitmez sanılan yolculuklara çıkarır.”

Büyüyünce ne olmak istediğinden tutun da hayvan ve çiçek sevgisine kadar pek çok şeyi yaşatır düşlerinde. Bazen saksağanla anlaşma yapar, bazen gerçek adaleti arar, bazen hayvanlar dünyasında gezintiye çıkar. “Saksağan Anlaşması” kitabında yer alan 16 özgün öykü içinde bunlara örnekler bulacak, insanlarla hayvanların yaşam biçimlerinin birbirine çok benzediğini görerek, onlara daha yakından bakmak isteyeceksiniz. Genç okurların keyifle okuyacağı her öyküden kendilerine ayrı bir ders çıkarması da mümkün…

Kitapta yer alan öyküler: Büyüyünce Ne Olmak İstiyorsun?, Adalet Yoksa Ülke Çöker, Yaşam Savaşını Kazanmalısın, Bilgenin Deneyi, İlk Ders, Bir Gören Var, Sakın Ölme Menekşem, Saksağan Anlaşması, Tavşanlı Amca, Şen Kardeşler Müzik Topluluğu, Mutluluğun Resmi, Tanrının Yüzü, Can Borcu, Aslanın Krallığı Düştü, Uzman Köpek, Yaşasın Dostluk.

HİDAYET SAYIN KİMDİR?

Aydın’ın Karahayıt köyünde doğdu (1929). İlkokulu o köyde, ortaokulu Aydın’da, liseyi İzmir Atatürk Lisesinde, üniversiteyi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Askerlikten sonra Ankara Numune Hastanesinde çocuk hastalıkları dalında uzmanlık eğitimini yaparak, Aydın Ana ve Çocuk Sağlığı Merkezi Başhekimi olarak atandığı görevinde 21 yıl kaldı. Dernek kurarak, hâlâ çalışan Aydın Ana ve Çocuk Sağlığı Merkezi binasını yaptı. Ayrıca Aydın Kültür ve Sanat Derneğini kurdu.

Çocukluğundan beri tiyatroya özel bir ilgi duydu. Hekimlikle tiyatroyu birlikte yürüttü. Yazdığı denemelerden sonra, sahnelenen ilk oyununda başarıyı yakaladı. Ankara Devlet Tiyatrosunda sahnelenen “Topuzlu” (1963) çok büyük ilgi gördü. Daha sonra Kent Oyuncularında sahnelenen “Pembe Kadın” (1965) daha büyük ilgi görerek, sürekli 500 temsili aştı. Bu oyunun filmi ve balesi de yapıldı. “Topuzlu” İstanbul Şehir Tiyatrolarında da sahnelendi (1966). Daha sonra “Küçük Devler” Kent Oyuncularında (1968), “Kim Haklı” ve “Uzak Dünyalar” Kayseri Şehir Tiyatrosunda (1972), “Yabancılar” İstanbul Şehir Tiyatrosunda (1975), ”Köklerdeki Kurtlar” İzmir Devlet Tiyatrosunda (1982), “Köşe Kapmaca” Bursa Devlet Tiyatrosunda (1982), “Yıldırım Bayezid” Bursa Devlet Tiyatrosunda (1986), “Fiyasko” Bursa Devlet Tiyatrosunda (1988), “Düş Yüklü Bulutlar” İzmir Devlet Tiyatrosunda (1995), “Uzun Bir Hecedir Aşk” İzmir Devlet Tiyatrosunda (2006), “Altın Kafeste Yangın (5.Murad)” Bursa Devlet Tiyatrosunda (2012) sahnelendi.

Ayrıca radyolarda otuzdan fazla radyo oyunu yayınlandı. Toplam 76 oyun yazmış olan yazarın Devlet Tiyatrosunda, Edebi kuruldan geçen 16 oyunu ile İstanbul Şehir Tiyatrolarınca önerilen bazı oyunları sahnelenmeyi beklemektedir.

Çocuk edebiyatı eserleri de hazırlayan yazarın “Roman Yazan Tilki”, “Çılgın Akasya Ağacının Nöbetçileri”, “Kanaryaya Özgürlük Yakışır” ve “kargalar Filleri Nasıl Kovdu?” adlı kitapları Koza Yayın AŞ tarafından okurlarıyla buluşturuldu. Bazı öykü dosyaları da kitaplaşmayı beklemektedir.

Ayrıca “Aklın Yolu Bir midir?”, “Dönekliğin Dayanılmaz Hafifliği” ve “Ne Kazandınız Kara Yürekliler” adlı üç deneme kitabı yayımlandı.

Türk Tabipler Birliği Yazarlık ve Hekimlik Onur Ödülü (1998), Türk Tiyatrosuna Üstün Hizmet Ödülü (2001), D.E.Ü.G.S.F. Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü (2013) gibi birçok ödül alan yazar, çalışmalarını İzmir’de sürdürmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir