HABER MERKEZİ
Grip; influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan yüksek ateş, öksürük, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteren, burun, boğaz ve bazen akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Bebekler, bağışıklığı düşük bireyler, kronik hastalığı olanlar ve yaşlıları daha olumsuz etkileyen bir hastalık olan grip, semptomları açısından bu kişileri çok daha fazla etkiler. Mevsimsel bir hastalık olarak bilinen grip, genellikle kış aylarında toplumun birçok kesiminin hastalandığı ve salgına dönüştüğü zamanlarda daha sık görülür. Genellikle kendi kendine ve evde uygulanacak doğal yöntemlerle iyileşme eğilimi gösteren grip, semptomların şiddetlenip yoğunlaştığı durumda doktor kontrolü gerektirebilir. Hastanın durumuna bağlı olarak uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin yanı sıra gripten korunmanın etkili yollarından biri de düzenli olarak yaptırılması gereken grip aşısıdır.
Grip; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır. Gribin bulaşması kapalı ortamlarda çok daha kolaydır. Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı insanlar solunum yoluyla virüsü alır. İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişiler 1-4 gün içinde gribe yakalanır. Grip genellikle ani ve hızlı bir şekilde seyreden belirtilerle ortaya çıkar. Grip; 3-6 saat içinde aniden üşüme, aşırı halsizlik, ateş yükselmesi, burun akıntısı veya tıkanıklık özellikle göğüste rahatsızlık (baskı) ile birlikte kuru öksürük şeklinde kendini gösterir.
Ani bir şekilde başlayan grip belirtileri genel olarak şunlardır:
Öksürük, Boğaz ağrısı, Vücut, kas ve eklem ağrıları, Yorgunluk ve bitkinlik, Ani yükselen ateş, Üşüme ve titreme, Burun akıntısı ya da tıkanıklığı, Baş ağrısı, Nefes darlığı, Hapşırık, Göğüste rahatsızlık ve baskı, Baş dönmesi, Özellikle çocuklarda mide bulantısı ve kusma, İştah kaybı, Ciltte kızarıklık
Gribe iyi gelen yöntemler arasında dinlenmek, ılık duş almak, bol sıvı tüketmek, et suyu ve paça çorbası içmek, sarımsak yemek, C vitamini içeren besinler almak, ballı zencefil çayı tüketmek yer alır.
Gripken uygulandığında hastalığı atlatmaya yardımcı doğal yöntemler şunlardır:
Ekinezya, kekik, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları içmek, Portakal, limon ve mandalina gibi C vitamini yönünden zengin meyve ve sebze tüketmek, Et suyu, tavuk suyu veya paça çorbası grip hastalığı için birebirdir. Su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, Sıcak duş almak veya sıcak su buharı solumak, Bolca dinlenmek, Tuzlu su gargarası yapmak, Boğaz pastili emmek, Ballı ve limonlu zencefil çayı ya da zerdeçal çayı içmek, Sarımsak yemek