DİLEK AKKAYA
Ekmek fiyatlarına gelen zamların ardından vatandaşlar yeniden un değirmenlerin yolunu tuttu.
Tahıllarını değirmene getiren vatandaşlardan bir kısmı sağlık için kendi ekmeğini kendi yaptığını söylerken kimi de maliyeti daha düşük olduğu için kendi ekmeğini yaptığını söylediler. Öte yandan yaşanan deprem felaketi ile kırsal bölgelere göç ettiklerini de aktaran vatandalar, “Orada hazır ekmek ya da fırından gidip alma kültürü yok. Herkes kendi ekmeğini yapıyor” dediler.
Sayıları oldukça azaldığı için artık bir kültür varlığı haline gelen un değirmenlerinde buğday tanelerinin tarladan sofralara olan zahmetli yolculuğu başlıyor. Una dönüşen buğday taneleri usta eller tarafından şekillendirilip, pişirilerek sofralarda yerini alıyor.
Buğday tanelerinin üç ayrı işlem gördükten sonra un haline geldiğini söyleyen Un Değirmeni işletmecileri, “Buğday üç işlemden geçerek un haline geliyor. Önce buğdaylar ilk makineye özenle dökülüyor, ardından kabuklarından ayrılan un öğütülüyor, son olarak ise çuvalların içine boşaltılıyor. Eskiden bu makineler yoktu hepsi hayvan ve insan gücü ile el emeği ile öğütülürdü. Şimdi tabi makineler ile iş en basite indi. Depremden sonra da ciddi bir yoğunluk yaşamaya başladık. Herkes kendi ekmeğini yapmaya başladı. Nedeni ya maliyetin bu şekilde daha düşük olması ya da doğal ve sağlıklı olmasından. Yani anlayacağınız depremden sonra unutulmaya yüz tutan mesleğimiz yeniden canlandı” dediler.