Geçenlerde bir yazı okudum. “Ertelemeyin kendinizi hemen şimdi, koşulsuz kabullenin!” yazıyordu. Söylemesi ne kolay ama…
Kendinizi koşulsuz kabul edip etmediğiniz, kendinize duyduğunuz saygı ve kendinizi değerlendirme biçiminizde saklıdır. Başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı hissetmemek kendinizi koşulsuz kabul ettiğinizin bir göstergesi olabilir. Elbette hayatımızda önem verdiğimiz kişilerden fikir, geri bildirim ya da onay alabiliriz. Fakat yetkin olduğunuzu hissettiğiniz bir konuda bile mutlaka onaylanma ihtiyacı hissediyorsanız, kendini kabulle ilgili bir eksiklik yaşıyor olabilirsiniz. Zaman zaman hata yapabileceğinizi, hata yapmanın insani bir durum olduğunu kabul etmekten geçer koşulsuz kendini kabul. Evet, siz de hata yapabilirsiniz. Çünkü bu en doğal hakkınız. Yaptığınız hatalar başkaları tarafından çok sert eleştirilmiş olabilir. Bu davranışı sizin de devam ettirdiğiniz gerçeği terapide çok net ortaya çıkar.
Psikolojik yaklaşımların çoğu sağlıklı ilişkiler kurmak istiyorsanız, işe kendinize gerekli özeni, sevgiyi ve değeri vererek başlayın der. Bunu yapmak elbette ki çoğu zaman çok kolay olmaz. Yakın çevrenize ve sevdiklerinize gösterdiğiniz şefkat ve değerin bir kısmını da kendinize göstermenizden bahsediyorum. Örneğin, çok sevdiğiniz biri bir hata yaparak yanınıza gelse, hatasını şefkatle karşılayıp ona iyi hissetmesi için oldukça merhametli yaklaşım sergileriz. Peki kendimize gelince bu durum neden böyle değil? Neden kendimize karşı oldukça acımasızız?
‘’Kendini koşulsuz kabul ‘’ kavramı tam da burada karşımıza çıkar. Kendini küçümsemeden kendini olduğun duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerini fark ederek, kabullenmek olarak özetleyebiliriz.İnsan olarak barındırılan en önemli özellik hata yapabilir ve eşsiz oluşumuzdur. Kendinizi koşulsuz kabul ettiğinizde, mantıklı düşünür ve aşırı genelleme hatalarından korunmuş oluruz. Böylece hem kendimizle hem de diğerleriyle sağlıklı ilişkiler kurabiliriz. Kendinizi koşulsuz olarak kabul ettiğinizde duygularınız sağlıklı, davranışlarınız yapıcı bir hal alır.
Kendini koşulsuz kabul eden kişi kendisine dair memnuniyetini ve mutluluğunu fark eder. Hata yapmaktan kaçınmaz. Çünkü asla hata yapmamalıyım düşüncesi bir yerden sonra kaygıyı artırır. Kaygı duyan birey her yaptığı işte “hata yapacağım” tetiğinde olur. Böylece bireyin hata yapma olasılığı artar. Ardından “Ben başarısız biriyim.” inancı gelişir. Bu inanç sonunda kişi çevresi tarafından kabul edilmediğini düşünür.
Unutmayın, kendini kabul eden kişiler kendini ispatlamak zorunda hissetmez. Daha çok performanslarını iyileştirmek için yol arar. Böylece içsel bir motivasyon gelişir.
Koşulsuz kendini kabulü içselleştirmek zordur ve çok çalışmayı gerektirir. Geliştirmek için güç, motivasyon ve enerji harcanması gereklidir. Bu süreçte psikolojik destek almak sürecin doğal bir parçasıdır.