Kardiyovasküler sistem olarak nitelendirdiğimiz kalp damar sağlığı düzenli spor, dengeli beslenme, sigara ve alkolsüz bir hayat, stressiz bir yaşam ile etkin kılınıp Fitoterapi (bitkisel destek) ile taçlandırılmalıdır. Geçmişten günümüze kadar ileri gelen kişiler kalp sağlını sağlıklı yağlara ve düzenli sebze tüketimine ve spor yapmaya borçlular…
Günümüzde bulunan Çin tıbbına ait bitkiler konvansiyonel tedavi ile entegre olarak kullanılmaktadır. Bitkilerde bulunan flavon, triterpeni, asit, saponin, alkaloit ve polifenol türevi bileşiklerin Kardiyovasküler sistemde önemli etkiler gösterdiği görülmüştür
HİPERTANSİYONDA FİTOTERAPİ
Sistolik kan basıncının 140 mmHg ve diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması durumu HİPERTANSİYON olarak isimlendirilir. Bu gibi belirti ve semptomlarda Allium sativum Türkçe adıyla SARIMSAK yumrularında bulunan allisin ve ajoen vasküler düz kas hücrelerini hiperpolarize duruma getirir. Anti hipertansif özelliğinin yanında antioksidan, antilipidemik, antitrombotisit etkiye sahiptir.
Burada şunu belirtmeliyim ki Kardiyovasküler sistem hastalıkları diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, besin takviyeleri, tamamlayıcı destekleyici tedaviler ile bütüncül değerlendirilmesi gereken bir konudur. Diğer bir önemli konu ise bazı bitkilerin bir taraftan içeriğindeki bazı etken maddelere faydalı etkiler oluştururken diğer bir taraftan yine aynı bitkinin içeriğindeki bazı etken maddeler ile özellikle Kardiyovasküler sistem başta olmak üzere çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Örnek verecek olursak Meyan (Glycyrrhiza glabra) bitkisi ülser dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerinde olumlu etkisi olduğu saptanmış hatta içeriğinde bulunan deglisirin, karbenoksolen sodyum nedeniyle mide tedavisinde ve ülser tedavisinde oldukça etkin rol oynamıştır.
Her yazımda ’da belirtiğim üzere Hekim kontrolünde olup kullanmanız en doğru olanıdır sağlığımız için pozitif adımlar atmak ancak bir uzman bilirkişi gözetiminde olur
Herkese sağlıklı sıhhat dolu günler temenni ediyorum.