Kara: Eğitim haktır ve devletin sorumluluğundadır!

HABER MERKEZİ

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Açık öğretim kayıt ücretlerine yapılan olağanüstü zamlara ve deprem bölgesinde AÖF sınavlarının online yapılmaması nedeniyle öğrencilerin mağdur edilmesine tepki gösterdi.

Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Açık öğretim kayıt ücretlerine yapılan dev zammı eleştirdi. Yıldırım Kara “Geçen yıl 620 lira ile 1120 lira arasında değişen AÖF kayıt ücretlerinin 2023-2024 öğretim yılında 1180 TL ile 2080 TL’ye yükseltilmesi imkanları dahilinde eğitimini açıköğretim ile tamamlayan vatandaşlar için ağır yüktür. Açıköğretim genel olarak örgün eğitim alamayan öğrenci profillerine hitap eden bir öğretim şekli iken; %90’ı aşan bu dev zamlarla vatandaşların en temel haklarından olan eğitim hakları da ihlal ediliyor. Eğitim özelleştirilmesinin yanında kamu kurumlarındaki eğitimi bile aşırı zamlarla zorlaştıran yetkililere eğitimin bir hak olduğunu ve devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.

Geçen yıl AÖF’de dönemlik ücreti 620 TL olan bölümlerin dönemlik ücreti %90,25 zamla 1180 TL’ye çıkarken, 870 TL dönemlik ücreti olan bölümlerin ücreti ise %80,45 zamla 1570 TL’ye yükseltildi. AUZEF’de 2023-2024 kayıt ücretleri yeni zamlarla 1180 TL ile 2080 TL arasında değişirken, ATA AÖF ‘de yeni dönem kayıt ücretleri 1536 TL ile 2436 TL arasında değişmektedir. AKP zam oldu, yağıyor” diyen Milletvekili Yıldırım Kara, daha önceki dönemde deprem bölgesinde AÖF sınavların online olması için çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, yüz yüze yapılan sınavlarda zorunlu göç eden binlerce depremzede öğrencinin sınava giremediği için mağdur edildiğine dikkat çekti.

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Deprem bölgesinde zorunlu göç eden öğrenciler sınav merkezi değişikliği süresinin kısa tutulması ve mesaj ya da mail yoluyla bilgilendirilmemesi nedeniyle gerekli değişikliği yapamadılar. AÖF yalnızca resmî sitesinden yaptığı duyuru ile internet imkânı olmayan öğrencilerini bilgilendiremedi. Haliyle sürenin bitimiyle sınav giriş merkezi değişikliği yapamayan depremzede öğrencilerin birçoğu sınava giremezken, girebilenler de aşırı sıcak ve zor şartlarda sınavlarını bitirdiler. AÖF sınavlarının deprem bölgesinde bir sonraki güz dönemi için online yapılması hala yaraları sarılamamış depremzedelerin mağdur edilmemeleri için önem arz etmektedir. Sınava giremediği için mağdur olan öğrencilerin afet bölgesi şartları göz önünde bulundurularak maddi zararlarının tanzim edilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir