“KAPİTAL” eseri bir başyapıttır. Ekonomi ve politik üzerine yazılmış ya da yazılacak olan her türden fikrin ucundan ya da kıyısından yer aldığı bir kitap ve Karl Marks’ın hayatımızı her alanda etkileyen eseridir.
Özellikle iktisat, işletme ve matematik bölümlerinde eğitim alanların mutlaka okuması gereken bir başvuru kaynağıdır.
Ağır ve akademik bir dil kullanılmış olsa da okuyucuda merak uyandıracağını düşünüyorum.
Bu eserin gerçekte okuyan ya da okumayan herkesin hayatında doğrudan ya da dolaylı bir izi vardır.
İnsanın hayatına dokunan nitelikte bir eserdir.
Dogmaları – tabuları yıkarak hayatı bir bütün olarak sorgulayan, diyalektik ve tarihsel materyalizmi öne koyan, bilimsel sosyalizmin temellerini atan, yaşamı ve yaşama dair tüm ekonomik verileri ve gelişmeleri – iletişimleri sorgulayan, kısacası hayata yeni bir pencereden bakmaya teşvik eden bir eserdir.
Kapitalist üretim tarzını ve bu üretim tarzına tekabül eden üretim ve değişim koşulları üzerine yanlış bilinen tüm kavramları altüst eden ve insanlara geleceğe dair daha bilinçli kapılar açmalarını sağlayan bir eser olan Kapital, Marks hayattayken yazdığı ancak tamamlayamadığı 4 ciltten oluşan dev bir eserdir.
Marx’ın ilk 3 cildini yazdıktan sonra vefat etmesi üzerine, son cildini yoldaşı Frederic Engels tamamlayarak yayınlatmıştır.
Eğer sabırla incelenip ekonomik politik sözlüğünü de yanınızda tutarak okursanız, inanıyorum ki beyniniz de devrimler yaratacak bir başyapıt olarak görüyorum.
Kapitalizmin hayatın her alanındaki saldırıları devam ederken, yozlaşan insan ilişkileri de dahil olmak üzere, yaşanan tüm ekonomik, sosyal ve politik olayların sebep – sonuç ilişkilerini anlamak isteyen herkesin “Kapital” adlı başyapıtı okumasını öneriyorum..