Kanser ve fiziksel aktivite

Vücudumuzda çeşitli bölgelerindeki hücrelerin anormal ve kontrolsüz olarak bölünüp çoğalması ve bu durumda oluşan tümör ile karakterizedir. Tümörlerin ilaçlara duyarlılıkları azdır. Normal dokuları sıkıştırabilir. Vücudun diğer bölgelerine taşınabilirler. Sayıları hızla artabilir. Bu durum vücudun sağlıklı hücrelerini bir açlığa sokabilir. Bu hücreler farklılaşarak apop Kanserin 100’den fazla türü olmakla birlikte görülme sıklığı ve ölümle sonuçlanma açısından, akciğer kanseri dünyada en üst sıralarda yer almaktadır. Cinsiyete göre sınıfladığımızda kadınlarda en fazla rahim-yumurtalık kanseri erkeklerde prostat kanseri en fazla görülmektedir.

Kanserin kesin sebebi bilinmemektedir. Risk faktörleri ise sigara ve alkol kullanımı, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.), mesleki maruziyet, kötü beslenme alışkanlığı • FİZİKSEL İNAKTİVİTE

Kanserin genel semptomları ise belirli bir sebebi olmayan ve geçmeyen öksürük göğüs ağrısı yutma güçlüğü ve sindirim bozuklukları kilo kaybı, ani zayıflama veya iştahsızlık kanserin genel semptomlarındandır..

Kanser Tedavisi: Cerrahi yaklaşımlar, kemoterapi, radyoterapi, fizyoterapi ve rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Günümüzde uyguladığımız fizyoterapi uygulamaları tedaviye, kanser evresine, yan etkilere göre planlanmaktadır. Kullanılan Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi yöntemlerinin. komplikasyonları: fiziksel inaktivite, kas zayıflığı, ağrı, yatak yarası oluşumu, hastanede kalış süresinin artması, yorgunluk, kemik minarel yoğunluğunun azalması işte bu gibi benzerdurumlardan kanser hastalarına iyi bir rehabilitasyon tedavisi sağlanılmalıdır. Bu tedavide doktor, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire, psikolog yer almalıdır.

Bu ekip de fizyoterapistler: fiziksel aktivite ve egzersiz programını bireye özgü planlar. Bu tedaviyle;

1-Kanser ile savaşan T hücrelerinin sayısının artırılması

2-Akyuvarların fonksiyonlarının artırılması

3- Yorgunluk, kuvvet kaybı, ağrı, eklem limitasyonları önlenmesi

4-Cerrahi sonrası oturup-kalkma, yürüme gibi ambulasyon problemlerinin çözülmesi

5 Duyu kaybının önlenerek dengenin korunması

Fiziksel Aktivite: Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında mümkün olduğunca fiziksel aktivite yapılmalıdır. Hasta yatağa bağımlı olmamalıdır. Hasta çok yorgun olsa bile düşük şiddettefiziksel aktivite yönlendirilmelidir. Özellikle yürüme, yüzme, bisiklete binmek, dans gibi hoşlandığı fiziksel aktiviteler yapmalıdır.

Egzersiz: Fiziksel aktivitenin alt türüdür. Kişiye özel ve sağlık durumuna uygun olmalıdır. Belli bir amaca göre programlanır ve belli bir şiddeti ve yapılma sıklığı vardır.

EGZERSİZ ÇEŞİTLERİ

Aerobik egzersizler (kalp atım hızını artıran egzersizler)

Kuvvetlendirme egzersizleri(Kas testine göre)

Gevşeme egzersizleri (Egzersiz programının sonuna doğru yapılan egzersizler),

Duruş (postür) egzersizleri (Sırt bel ağrılarından korumak için),

Denge egzersizleri(Günlük aktiviteleri için)

Esneklik egzersizleri (Kas boyunun korunması için)

Solunum egzersizleri (Akciğer kapasitenin korunması için)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir