İş hayatında imaj

Hem günlük hayatta hem de iş hayatında kişiler sahip oldukları imajlarına göre değerlendirilmektedirler. Ancak insanları değerlendirme kriterleri sadece imaj değildir. Değişik kriterler vardır. Ama imaj en başta gelen değerlendirme kriteridir. Çünkü insanda ilk görülen oldur. İşe alınırken, bir göreve atanırken, bir sunum yaparken karşı taraf sizi çok yönlü değerlendirip bir karara varacaktır. Konuşmanız, ifade tarzınız, sözleriniz, bilgi birikiminiz, yaptığınız işler, geçmişiniz, giyim tarzınız, oturuş ve duruş şekliniz değerlendirmeye alınacaktır. İş yerinde çalışırken de imajınız önemli bir kavram olarak karşınızda duracaktır. Arkadaşlık ilişkilerinden sosyal çevrenize kadar etkili olacaktır imajınız.

 

İmaj nedir?

İmaj, bireylerin görünümlerine yönelik ifade edilen bir kavramdır. Duygular, tavırlar, kişinin ismi, yaşı, mesleği, ailesi, sosyal sınıfı gibi faktörler özelliklerini oluşturmaktadır. İmaj bu özelliklerin bir harmanlamasıdır. Aslında imaj kavram kişilik (şahsiyet) ile aynı şeydir. İmaj bunun doğru ve etkili bir biçimde gösterilmesidir.

İmaj, bir kişi veya kurumun, diğer kişi ve kurumların zihinlerinde şuurlu veya şuursuz olarak bırakmış olduğu izlenimdir. Kimileri de kişisel imajı “biriyle ilk karşılaştığında hissettikleri” olarak tanımlamaktadır.

Kişisel imaj adeta bir fotoğraftır. Dış görünüş, konuşma biçimi, tavır ve davranışlar kişinin dış göstergeleridir. Ayrıca beden dili, iletişim kurma şekli, düşünme biçimi, dinleme ve sunum tarzı kişisel imajın unsurlarıdır.

İmaj oluştururken dış çevrenin düşünceleri ve yönlendirmeleri muhakkak çok önemlidir. Ancak bundan daha önemlisi bireyin kendisini dinlemesidir.

 

İş ortamında imaj açısından nelere dikkat edilmeli

İşe alımlarda veya işte ilerleme ve yükselmede imaj son derece önemlidir.

Bilgi birikimi: Bireyler sahip oldukları yeteneklerini, bilgi ve donanımlarını kişisel imajları adı altında çevreye göstererek katkı sağlayabilir.

Beden dili kullanımı: Bilgi birikimini aktarırken kullanılan kelimeler kadar etkili olan diğer bir faktör de beden dilidir. Söylenilenler hareketlerle desteklendiğinde her anlatım daha akılda kalıcı olacaktır.

Dış görünüş: Dış görünüş denilince çok geniş bir alan karşımıza çıkmaktadır. Aslında imajı bile bir dış görünüş olarak tanımlayabiliriz. Ancak burada kast ettiğimiz dış görünüş, fiziki duruşunuz ve hareketlerizdir. Bireylerin dış görüntüsünde ve davranışlarında mevcut olan farklılıklar da kendilerine özgü imajlarını ifade etmektedir. Sportif bir vücuda sahip, dik duruş sergileyebilen bir vücut yapısı göbekli veya iki büklüm duran bir vücut yapısından imaj açısından bir adım öndedir. Oturuş ve yürüyüş şekli önemlidir.

Kılık kıyafet: İlk defa bir yere girdiğinizde önce fiziki görünüşünüz karşı tarafı etkiler. Fiziki görünüşü, vücut yapısı ve kılık kıyafet oluşturmaktadır.

Erkekler için; düzgün, size özgü bir saç sakal kesimi ve temiz, yakışan kıyafetler, temiz dişler, bakımlı eller ve tırnaklar imajınıza her zaman bir artı katacaktır.

Bayanlar için ise; bakımsız, dağınık, gelişigüzel toplanmış saçlar; abartılı saç modelleri; aşırı makyaj veya makyajsız olmak; uzun, bakımsız tırnaklar; fırçalanmamış dişler; ter kokusu; ağır, abartılı parfüm veya deodorant; yıpranmış ve kirli giysiler; boyasız ayakkabılar imaj kırıcı faktörlerdendir.

Aksesuar: Giydiğiniz kıyafet üzerinde, takı olarak veya masa üstünüzde sizi yansıtacak, şık tasarımlı aksesuarlar imaj açısından önemlidir.

 

Kişiliğe uymayan imaj seçimleri yapılmamalıdır. Yapay durmamalıdır. Sahip olunan gerçek kimlik yansıtılmalıdır. Bireylerin gerçek karakteristik özelliklerini yansıtmayan bir resim oluşturmak yerine, sahip olunan kişisel özelliklerini yerli yerinde ortaya çıkarmak ve bunları kişi ile özdeşleşmiş bir biçimde sunmak imaj için önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir