Hatay Down Sendromlular, Engeliler Derneği (HADOY) ve Affan-Der’in birlikte organize ettikleri “21 Mart Down Sendromlular Günü” bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi..
ALİ ZAN
Hatay Down Sendromlular, Engeliler Derneği (HADOY) ve Affan-Der’in birlikte organize ettikleri “21 Mart Down Sendromlular Günü” bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
HADOY ve Affan-Der’in ortak çalışması “21 Mart Down Sendromlular Günü” bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi görürken toplantıya down sendromlu çocuklar ve aileleri de katılım gösterdi.
Down Sendromu ve engelli hakları konulu toplantıda bilgilendirme yapan Hatay Down Sendromlular ve Engelliler Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Kanuncu Seçkin, özel gereksinimli bireyleri için haftada 2 ders saatinin yetersiz olduğuna, Down Sendromlu çocuğu bulunan annelerin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklardan dolayı desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
HADOY Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin, Down Sendromlu bireylerin çözüm bekleyen çok sayıda problemi olduğuna da vurgu yaptı.
Bu problemlerin uygulanan politikanın hak temelli olması hususunda güncellenerek ortadan kaldırılabileceğini söyleyen Seçkin açıklamasına şöyle devam etti: “Hatay Down Sendromlular ve Engelliler Derneği olarak amacımız down sendromlu bireylerin her yaşta ve konumda karşılaştıkları ayrımcılık ile mücadele ederek, fırsat eşitliği sağlamak ve toplumdaki vazgeçilmez yerlerini sağlamlaştırmak, Türkiye ve dünyada Down sendromu ile ilgili gelişmeleri yakından takip edip çeşitli kurumlarla iş birliği geliştirerek öncü projeler üretmektir. Bugün Down Sendromlu bireylerin toplumun her kesimi tarafından bilinmesi, bu gerçeğin kabul edilmesi ve Down Sendromlu bireylerle diğer insanlar arasındaki engellerin aşılması amacıyla farkındalık etkinlikleri düzenlemektedir.” Dedi.
6 MİLYON DOWN SENDROMLU BİREY YAŞAMAKTA
“Tüm dünyada 6 milyon civarında Down Sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down Sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor. Çocuğunun Down Sendromlu olduğunu ilk kez öğrenen çoğu anne baba çok geniş bir yelpazede duygu durumu yaşar. Bu kolay bir süreç değildir. Bakım verenin, Sosyal Politikalar müdürlüğü ya da sosyal örgütlenmeleri bulması, doğru bilgiyle durumuna sağlıklı yaklaşmasını sağlar. Özel eğitim kanunumuzun eski olması sebebiyle Down Sendromlu bireylerin tanı ve yaş genellemesi anlamında güncellenmesi, okullarda kaç Down Sendromlu birey olduğu istatistiki verilerine ulaşılmamasından ötürü okullaşma oranının verilerinin paylaşılması, kapsayıcı. Eğitim İlkesi Birleşmiş milletler Engelli Hakları Sözleşmesine uygun biçimde yenilenip güncellenmesi gerekmektedir. Eğitim personeli, gölge öğretmen, destekli istihdam olarak iş koçu modellerinin ivedilikle hayata geçirilmesi toplumun yararına olacaktır.”