Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, yeni yer için Hatay’da 5 noktada inceleme yaptıklarını söyledi. Uraloğlu, “Yer tespiti o zamanda yanlış yapılmamış. Olsaydı biz bugün doğrusunu bulmuş olurduk. Öyle bir yer bulamadık maalesef. Alternatifi yok. O gün verilen karar doğruydu, bugünkü karar da doğru.” Vatandaşlar ise bu açıklamaya tepki göstererek, “O kadar doğru ki her yağışta göle dönüyor, bir depremde ise çöküyor” dediler.
Bakan: “DOĞRU YER”
Vatandaşlar: “YANLIŞ YER”
HABER MERKEZİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, depremde büyük zarar ve aynı yerde yapılması kararlaştırılan Hatay Havalimanı’nın yer tespitinde İskenderun dahil 5 farklı noktada inceleme yaptıklarını söyledi.
TVNET’te yayınlanan ve Serhat İbrahimoğlu’nun moderatörlüğünde ki ‘Net Bakış Özel Programı’nda konuşan Bakan Uraloğlu, mevcut yerin yanlış olmadığını “Hatay Havalimanı ile ilgili daha önce de yer tespiti yanlış yapılmamış. Öyle olsaydı biz bugün doğrusunu bulmuş olurduk” yanıtıyla bir kez daha savundu.
Vatandaşlar ise bakanın açıklamalarına yeniden tepki göstererek, “Öncelikle depremin ardından işleyişinden şikayetçiyiz. Sağlıklı bir işleyişe sahip değil. Neden bir Antakyalı olarak direk gideceğim yere gidemiyorum? Neden başka bir şehre aktarma yapmak zorundayız? Bu durum bize ekstra maliyet olarak geri dönüyor. Örnek verecek olacaksam. Antalya gibi bir tatil şehrine gitmek istediğim zaman aktarmasız gidemiyorum. Ya da belli başlı tarihlerde uçabiliyorum. Neden? Neden bu işleyiş? Bir sene olacak hala şehirde ulaşım sıkıntısı çekiyoruz. Ayrıca konum olarak ısrarla doğru yerde olduğu söyleniyor. Neden her kış sular altında kaldı? Yeri ova ve geçmişte göl olan ve teknoloji ile kurutulan bir ova. Doğa intikamını sonunda alır. Yeni bir proje ile mi yapılır yoksa başka bir çözüm mü bulunuyor bilmiyoruz ama acilen çözmesi gereken bir konu. Buradaki insanların rahat edebilmesi ve rahat yolculuk yapabilmesi için bu çözüme ihtiyaç var” dediler.
Son olarak gelişen teknoloji ile yaşanan bu sorunların önüne geçilebileceğinin altını da çizen bazı vatandaşlar, “Evet sulak bölge ama teknoloji ile aşılabilir bir durum. Yapılmaması için hiçbir sorun görmüyoruz. Dünyada çok sayıda örnekleri var. Adamlar denizin ortasına bile tesis kurabiliyor. Yeter ki gerekli önlemler alınsın ve layığı ile bir iş çıkarılsın” ifadelerini kullandılar.
BAKAN’IN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE
Depremde fay hattının havalimanı pistini 3 farklı noktadan kestiğini anlatan Bakan Uraloğlu, “Ana binamız fore kazıkların üzerine oturduğu için kodla aynı seviyesini korudu. Ancak arazi 1,5 metre aşağıya indi. Bunu çok net binayla karşılaştırdığınızda görebiliyorsunuz. Orda yine geçirimsiz duvarlar vardı, suyun geçişini engellemek için. Depremde onlar da kırıldı ve zeminle aşağıya oturdu. Pisti fay hattı 3 -4 noktada kesti. Onun onarımını acil yaparak tahliye ve acil yarım için kullandık, boş iniş için müsait. Hala dolu kalkış düzenli olmasa da yapılabiliyor. OTDÜ ve TÜBİTAK’tan da destek alarak yeni havalimanı için 5 yerin yapılabilirliğini inceledik, 4 tanesi mevut havalimanı civarında. Bir tanesi de İskenderun da. Coğrafyayı şöyle bir düşünelim; Hatay, kuzeyden güneye doğru uzanan dar bir şerit. Bir tarafında Akdeniz var, bir tarafında Amanoslar var, bir tarafında Suriye var. Biz bu sahaları incelediğimizde sağlanması gereken mania hatlarının sağlanmadığını gördük. Bir noktada sağlandığını gördük, orada da uçakların Suriye sınırından geçmesi gerekiyordu. Bu da sınır ihlali olduğu için mümkün değildi. Mecburen döndük aynı yere yapılabilirliği ile şartlarımızı zorladık. DSİ’den taşkın kodunu aldık. 76 metrelik taşkın kodunun üzerine çıkarak, yaklaşık 82,5 metreye kadar mevcut pistin yanına yeni bir pist ve taksi yolu yapacağız. Ve inşaat devam ederken mevcut uçuşların gerçekleşmesine izin verecek şekilde de eski pisti tutacağız” dedi.
“Hatay havalimanı aynı yere neden yapılıyor, aynı hata neden tekrar yapılıyor?” şeklinde eleştirilere yanıt veren Bakan Uraloğlu, “Yer tespiti o zamanda yanlış yapılmamış. Olsaydı biz bugün doğrusunu bulmuş olurduk. Öyle bir yer bulamadık maalesef. Alternatifi yok. O gün verilen karar doğruydu, bugünkü karar da doğru. Biz mühendisler olarak her türlü çözümü buluyoruz. Gelişen ve değişen şartlarda havalimanı pistini taşkın kodunun üzerine çıkarıyoruz. Etrafındaki geçirimsiz duvarları komple yeniliyoruz. 500 yılda bir olan bir depremin etkilediği, kullanılamaz hale getirdiği bir havalimanı konuşuyoruz. Ve biz bu riski neredeyse sıfıra yaklaştıracak yeni imalatlar yapıyoruz. Niye neredeyse sıfır diyorum. Çan eğrisi gibi düşünün onun hiçbir zaman sıfır yapamazsınız. Gerekli güvenliği sağlayarak orada inşaatımıza başladık ve İnşallah kısa sürede bitireceğiz” yanıtını verdi.