Hataylı firmaların personel sorunu sürüyor!

Birçok vatandaş evi yıkıldığı için kenti terk ederken; oluşan açığı telafi etmek isteyen bazı fabrikalar farklı şehirlerden işçi getiriyor. Bazı işverenler ise depremden önce kendileri ile çalışan işçilerin barınma sorununu çözmek için konteyner evler kurdu. Bunun dışında fabrikalar, farklı şehirlerden gelen işçilere de barınma desteği vermek zorunda kalıyor.

HABER MERKEZİ

Deprem bölgesinin en çok yıkıma uğrayan kenti Hatay’da inşaat faaliyetleri sürüyor. Toparlanmak üzere yoğun çaba gösteren işyerlerinin en büyük sıkıntısı ise işçi bulamama sorunu.

Mevcut iş yerleri 6 Şubat öncesine dönmeye çalışıyor. Ancak yoğun göç veren iller arasında yer alan Hatay’da işçi sıkıntısı yaşanıyor. İşverenler şehir dışından işgücü getirmek zorunda kalıyor veya halihazır işgücüne yüksek miktarda maaş vermek zorunda kalıyor.

Birçok vatandaş evi yıkıldığı için kenti terk ederken; oluşan açığı telafi etmek isteyen bazı fabrikalar farklı şehirlerden işçi getiriyor. Bazı fabrikalar ise depremden önce kendileri ile çalışan işçilerin barınma sorununu çözmek için konteyner evler kurdu. Bunun dışında fabrikalar, farklı şehirlerden gelen işçilere de barınma desteği vermek zorunda kalıyor.

İstihdam gücünün çok ciddi şekilde azaldığı ilimiz Hatay’da bilindiği üzere çok sayıda Suriyeli bulunuyor. Bazı işverenler depremden önce olduğu gibi depremden sonra da Suriyelilere kurtarıcı gözüyle bakıyor. Ancak Deprem ile birlikte nitelikli Suriyeli işgücü de Türkler kadar düştü.

Bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyleyen işverenler ise süreci yönetmekte zorlanıyor. Böyle devam etmesi halinde aylar içinde işyerlerini başka illere taşıyanlara çok denk gelineceğini söyleyen işverenler, “Elektriği, interneti, yolları çok sorunlu bir kent ile karşı karşıyayız. İstihdam gücü ararken çok zorlanıyoruz. Yüksek paralar ödemimize rağmen işçi bulmak zor. Başka kentlerden getirilen işçilerin maliyeti ise çok yüksek. İlgili birimlerin Hatay’a bir an önce özel teşvik vermesi gerekiyor. Aksi halede önümüzde ki süreçte işyerlerini kapatmak zorunda kalan işverenler olacak” dediler.

İstihdam işgücünü temsil eden işçi ve ustalar ise ciddi zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldıkları Hatay’da kalmaktansa hem daha yüksek ücretlerle hem de daha rahat yaşam koşullarının olduğu illeri tercih ettiklerini söylediler.

Hatay’da barınma sorunu başta olmak üzere elektrik, su, internet gibi sorunlarla boğuştuklarını anlatan işçiler, “Biz de daha kolay ve daha konforlu illerde iş buluyoruz” ifadesinde bulundular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir