Hatay’ın tarihi ayağa kalkıyor!  

HABER MERKEZİ

Hatay’ın tarihi meclis binası yeniden inşa ediliyor. Hatay Devleti Millet Meclisi’nin 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararını oy birliğiyle aldığı binada çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depreminde yıkılan tarihi yapı için çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

Depremden sonra yerle bir olan tarihi binanın yeniden yapıldığını gören Hataylılar, “Meclis binasının yeniden yükseldiğini görmek çok duygulandırdı. Sanki Meclis tamamlansa her yer yine eskisi gibi olacak gibi. Binanın yıkılmış hali bizleri çok derinden etkiliyordu. Şimdilerde ayakta ve restore ediliyor hali bize umut oldu. Tarihi meclis binası biz Hataylılar için çok önemli bir yapı çünkü. Hatay’ın simgesi ve kalbi biziler için. 6 Şubat’taki depremlerde hasar gören 95 yıllık valilik binası ile Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927’de inşa edilen ve açılışı yapılan bir yapıdır. Hatay Devleti Millet Meclisi tarafından kullanılmış olan tarihi bir yapıdır. Antakya şehir merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bina, yaşadığımız depremlerde ağır hasarlar alarak yıkıldı. Hatay Devleti Millet Meclisi’nin 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararını oy birliğiyle aldığı bina. Tarihi önemi büyük. Bununla beraber orada yaşanmışlıklar var. Sadece tarihi bir yapı deyip geçemiyoruz biz meclis için. Hatay’ın kalbi ve kaderi o meclis binasında şekillendi. Binanın ruhu var. Hoş bizim için bütün Antakya’nın ruhu var. Şehrimiz bizim için taş duvarlardan ibaret değildi. Onun bir ruhu vardı. Ayrıca Hatay Meclis Binası, yalnızca bir hükümet binası değil, aynı zamanda şehrin kültürel hafızasının bir parçası olarak da büyük bir öneme sahip. Yeniden inşa edilen binanın, modern yapı standartlarına uygun olarak eski dokusuna sadık bir şekilde tasarlandığı ifade ediliyor. Umuyoruz o ruh bozulmaz ve eskiye sadık bir şekilde yapılır” dediler.

Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında inşa edilen ve 1938’den Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet veren yapı, 2021’e kadar özel sektör tarafından çeşitli iş kolları için kullanılmıştı. Ardından Hatay Valiliğince satın alınarak kamulaştırılan ve aslına uygun restore edilen bina, 23 Temmuz 2021’de üst kısmında yer alan kütüphane ile Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak, yanındaki Adalı Konağı da Mutfak Sanatları Merkezi adı altında hizmete açılmıştı. 6 Şubat 2023 gecesine kadar aynı şekilde hizmet veren tarihi yapı o gece büyük bir yıkıma uğradı. Tarihi binanın yıkılmasının ardından bölge koruma altına alınarak, yeniden yapım ve restorasyon hazırlıkları gerçekleştirildi. Hummalı çalışmanın sürdüğü alanda, tarihi meclis binası ve Adalı Konağı’nın aslına uygun ayağa kaldırılması için gece gündüz çalışılıyor. Tarihi iki yapının çalışmaları ise, 2025 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir