Hatay’ın meşhur Kaytaz Böreği!

HABER MERKEZİ

Kaytaz Böreği, görüntüsüyle fındık lahmacunu andıran, çay saatinde ve akşam yemeklerinde ikram edilen Hatay yöresine ait bir yemektir. Antakya yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan Kaytaz Böreği, lezzeti ile ün salmış oldukça basit ve zaman alman almayan tarifiyle sıkça tercih edilen bir yemektir.

Kaytaz Böreği Malzemeleri

Su bardağı ölçüsü :250 ml, 2 su bardağı ılık su, 2 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket toz maya, 4,5 su bardağı un

Kıymalı Harç; 300 gr dana kıyma, 2 kuru soğan, 3 yeşil biber, 1 domates (kabukları soyulmuş ), 1/4 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı acı pul biber, 1/2 çay kaşığı kimyon

Bezeler için;1/4 çay bardağı sıvı yağ, Ara katlara sürmek için 100 gr. eritilmiş tereyağı

Kaytaz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Tarifimize ilk olarak hamurumuzu mayalayarak başlıyoruz. 2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı hafif tepeleme tuz, 2 tatlı kaşığı şeker ve 1 paket toz mayayı (eğer elinizin altında toz maya yoksa yarım paket yaş maya da kullanabilirsiniz) bir kapta karıştırın. Maya karışımla tamamen karıştıktan sonra dört buçuk su bardağı unu eklemeye başlayın. Hamurun kıvamı çok cıvık veya çok sert olmamalıdır. Yoğurma işleminizi 3-4 dakika sürdürün ki kaliteli güzel bir böreklik hamurunuz olsun. Ele yapışmayan orta yumuşaklıkta gayette güzel bir hamur elde ettikten sonra bir saat mayalanmaya bırakın. İç harç için 300 gram çift çekilmiş dana kıymayı derin bir kâseye alın. 2 tane kuru soğan, 3 tane yeşil sivri biber ve kabuğu soyulmuş 1 domatesi ince ince doğrayın. 1/4 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve baharat olarak bir tatlı kaşığı hafif tepeleme tuz, acı pul biber ve bir çay kaşığı ucu kadar kimyonu ekleyerek güzelce karıştırın. Marine edilmiş bir şekilde kıymalı harcı ne kadar buzdolabında bekletirseniz o kadar lezzetli olacaktır. Karıştırdığınız harcın üzerine bir streç folyo geçirerek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Bir saatin sonunda mayalanan hamuru ortaya doğru katlayarak havasını alın. Bir tepsi veya büyükçe bir tabağın içerisine de çeyrek çay bardağı kadar sıvı yağ dökün, elinizle dökmüş olduğunuz sıvıyağı iyice bulayarak bezeleri hamuru süründürme den elinizle kopararak bölebilirsiniz. Bezelerin büyüklüğü sizin isteğinize kalmıştır, ne kadar büyük bir börek istiyorsanız o büyüklükte alabilirsiniz. Ben porsiyonluk yaptım yani her kişiye bir tane kaytaz böreği yapmak için 8 eşit bez aldım, küçük istiyorsanız 16 tane de alabilirsiniz.  Bezeleri bölüp 5 dakika dinlendirdikten sonra açmaya başlayabilirsiniz. Şimdi tezgâhı hafif yağlayalım, elinize yine tabağınızdaki yağdan alarak sağa sola ittirerek kolaylıkla böreğinizi açabilirsiniz. Oklava yardımıyla ya da elinizle 35- 40 santim çapında açtıktan sonra 100 gram eritilmiş ve soğutulmuş tereyağını 1 yemek kaşığı kadar içerisine sürün ve klasik kaytaz böreğine ait orijinal şekli vermeye başlayın. İki taraftan ortaya doğru ittirerek rulo yaptığınız hamuru gül böreği gibi içe doğru dolayın. Tüm 8 bezenin hepsini tepsiye alın, elinizle ortaya doğru basarak bir yuva açın, ne kadar büyük açarsanız iyidir. Çünkü ortasını bol kıymayla dolduracağız ama kenarlarının desenlerini de bozmadan yani ortadan dışa doğru ittirerek hepsinin ortasına yuvalarını açarak içine bolca kıymalı harçtan koyun. Tüm bezeleri bitirdikten sonra yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişmeye gönderin.

Kaytaz Böreği Püf Noktaları Nelerdir: Kaytaz böreği hamurunu yoğururken, un kontrollü bir şekilde eklenmeli ve ne çok yumuşak ne de katı olmalı yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulmalıdır. Kaytaz Böreği lezzetinin sırrı, pişme esnasında kıyma suyunu salacak o salmış olduğu suyu böreğin tabanı komple çekecektir. Bu böreğin lezzetin sırrı budur. Kaytaz Böreği 50 dakikanın sonunda fırından çıkardıktan sonra böreğin tabanı terlememesi için hemen bir tele transfer edilmelidir. Hiç oklava kullanmayı bilmeyenler bile bu tarifi kolaylıkla yapıp misafirlerini mest edebilir. İsmi ne kadar börek olsa da aslında bu bir ana yemek yani akşam yemeğinde önden bir çorba verebilir ardından Kaytaz Böreğini servis edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir