HABER MERKEZİ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında ekonomi ole ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Geçen haftalarda kenti büyük ölçüde etkisi altına alan kar ve şiddetli yağışlarla ilgili olarak, “İlk dakikadan itibaren kriz masası oluşturduk. Tüm süreci oradan yönettik” diyen Savaş, kar yağışından en çok etkilenen ilçelerden biri olan Hassa’da şehirler arası yolları açmakla işe başladıklarını, sonra da belde, köy, yayla ve şehir içindeki yolları açtıklarını, mahsur kalan çobanları 37 saat süren bir operasyon ile kurtardıklarını anlattı.
AFET GÜNLERİ ŞOV ZAMANI DEĞİL BİRLİK OLMAZ ZAMANIDIR
Afet günlerinde şov yapmak yerine iş yaptıklarını vurgulayan Savaş, “HBB olmasaydı ilçede ne elektrik olurdu ne yollar açılırdı. Birçok kişi şov yaptı ama biz işimizi yaptık. Afet günleri şov zamanı değil birlik olma zamanıdır. Fakat şov yapanların kara yollarını açmaya gücü yetmedi. Biz bütün gücümüzle oradaydık. O süreçte cansiperane çalışan mesai arkadaşlarıma, personelimize, ilçe ve gençlik kolları başkanlarımıza tüm çok teşekkür ederim” diyerek afet süresince sınıfı geçtiklerini belirtti.
Programın ilerleyen dakikalarında Savaş, Hatay ve Türkiye’nin ekonomik tablosu hakkında bilgi verdi.
İlk olarak Dünya Bankası verilerini paylaşarak Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu paylaşan Savaş, daha sonra Hatay’ın gerçeklerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.
ASGARİ ÜCRETLİ EZİLDİ
Başkan Savaş, Türk lirasının değer kaybını da gözler önüne serdi. Türk lirasının 1 yıl içinde dolar karşısında yüzde 75 değer kaybettiğini söyleyen Savaş, “Altın fiyatları 5 yılda 5 kat arttı. 2018’de bir asgari ücretli 6 çeyrek altın alırken şu anda 3,24 tane alabiliyor. Asgari ücret alanlar dolar, euro ve altın karşısında ezildi. Bir asgari ücretli 2016 yılına göre 116 dolar daha az maaş alıyor ama gıdaya, enerjiye, kiraya daha fazla para ödüyor” ifadelerini kullandı.
Kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın hem TÜİK hem de Dünya Bankası verilerine göre gerilediğini açıklayan Savaş, “Ekonomi büyüyorsa verilerin de artması lazım. Tek hanelere düşmesi beklenen enflasyon yüzde 48’e kadar çıktı. ÜFE’nin açıklanmasıyla bu oran yüzde 60’lara çıkacak. Kayıt dışı işsizlik çığ gibi büyüyor. Genç işsiz nüfus her geçen gün artıyor” dedi.
Savaş, Hatay’daki verileri de tek tek açıkladı.
HATAY’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR 1900 DOLARA DÜŞTÜ
Hatay’da kişi başına düşen gelirin bin 900 dolar düştüğünü belirten Savaş, “Takipteki kredi sayısında 81 ilde 7. sırayız. İcrada üst sıralardayız. Satılık tarla sıralamasında 18. sıradayız. 1 yılda taşıma yapan araç sayısı 110 binden bin 400’e düştü. TIR filomuz yüzde 38 eridi. 12 yılda şehrimize gelen turist sayısı yüzde 84 azaldı. Turist gelmezse esnaf nasıl para kazanacak. Hatay’daki kayıtlı çiftçi sayısı son 11 yılda yüzde 74 azaldı. 2020’de 12 milyar 518 milyon lira vergi verdik ancak sadece 549 milyon lira yatırım aldık. Yani verdiğimiz verginin sadece yüzde 4,39’u hizmet olarak geri döndü. Yedinci sırada vergi verirken 78. sırada yatırım alıyoruz” diyerek bu olumsuzlukların üstünden gelebilmek için EXPO, HADO, gastronomi ve kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.
Savaş, programda iktidarın Hatay’a yapması gereken yatırımları yapmadığını söyledi.